IGOR DODON, LA EDITIA SPECIALA DE LA TV PRIME MOLDOVA

”Mizez pe voturile tuturor cetățenilor, indiferent cu cine au votat în primul tur”

Igor Dodon spune că în turul doi al scrutinului prezidențial mizează pe voturile tuturor cetățenilor, indiferent cu cine au votat în primul tur.

„Nouă chiar dacă nu ne place un candidat sau altul, noi mizăm pe susținerea fiecărui cetățean”, a spus Igor Dodon la postul de televiziune Prime Moldova.

Igor Dodona a venit și cu un exemplu în acest sens.

„Am spus, la Bălți putem avea relații ostile cu conducerea municipiului, dar ei sînt cetățenii noștri și atunci cînd am rugat Guvernul să aloce 25 mln lei pentru drumurile din Bălți, suplimentar la cei 17 mln, așa bani în ultimii 12 ani nu s-au dat la Bălți, noi ne-am gîndit la cetățeni”, a spus Igor Dodon.

 

”Indiferent de rezultatele alegerilor din 15 noiembrie, noi trebuie să asigurăm dizolvarea Parlamentului”

În anul 2021, indiferent de rezultatele alegerilor din 15 noiembrie, noi trebuie să asigurăm dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate, a declarat Igor Dodon.

Potrivit candidatului la funcția de președinte al țării, Parlamentul actual nu mai corespunde rezultatelor votului dat de cetățeni în februarie 2019.

”Dizolvarea Parlamentului este o prioritate indiferent de rezultatele alegerilor prezidențiale. Acest Parlament nu mai corespunde deciziei poporului Republicii Moldova și el trebuie resetat și vom începe cu dreptul. 19 deputați și-au părăsit fracțiunea, iar unii dintre ei de două ori”, a spus Dodon.

În opinia președintelui, după alegerile parlamentare anticipate 40-45% din deputații actuali nu se vor mai regăsi în viitorul for legislativ.

 

”În calitate de Președinte pot asigura stabilitatea, nu cred că acest lucru se va întîmpla cu un alt șef de stat”

Igor Dodon spune că în calitate de Președinte poate să asigure stabilitate pentru cetățenii Republicii Moldova. În cazul în care la cîrma statului va veni Maia Sandu, situația va fi una complicată și se poate ajunge pînă la neachitarea salariilor și pensiilor.

“Ce pot să asigur în calitate de președinte: o perioadă confortabilă, va fi stabilitate politică în Republica Moldova, va fi Guvern stabil, vor fi aprobate legi, inclusiv Legea bugetului, va fi asigurată achitarea pensiilor, a salariilor ș.a.m.d. Asta pot asigura, căci am cea mai mare formațiune în Parlament și pot asigura susținerea altor deputați. Ce va fi în al doilea scenariu, cel mai probabil nu va fi această stabilitate. Posibil un alt președinte nu are atîția deputați, va încerca să demită Guvernul, va fi conflict între instituția prezidențială și Guvern, blocarea bugetului, instabilitate”, a declarat Igor Dodon.

 

”Dacă nu ar fi existat alți pretendenți de stînga, am fi cîștigat din primul tur scrutinul prezidențial”

“Am observat o creștere a ponderii celor de stînga la alegerile prezidențiale. Iar dacă nu ar fi fost alți candidați pe stînga, noi am fi cîștigat din primul tur alegerile”, a declarat Igor Dodon,

Candidatul independent la funcția de președinte a explicat de ce primarul de Bălți a obținut un scor atît de mare în primul tur.

“În mare parte voturile lui Usatîi sînt de pe stînga, din punct de vedere ideologic. A fost un fel de vor de protest. Nu au vrut să voteze pentru PSRM, dar nici pentru dreapta, de aceea au votat pentru cel care a luat locul trei”, a mai spus Igor Dodon.

 

”Aproape 60 mii de locuri de muncă au fost salvate după criza economică provocată de pandemie”

„În aprilie 2020, noi am scăzut față de aprilie 2019 cu peste 80 de mii de locuri de muncă. În octombrie noi sîntem cu minus 20 de mii de locuri de muncă, față de 2019. Adică noi am recuperat peste 50 de mii de locuri de muncă, aproape 60 mii. Oamenii s-au reangajat. Asta pentru că nu am reluat restricțiile economice”, a explicat Igor Dodon.

Președintele a spus că nu va bloca economia nici după alegeri, dacă va obține cel de-al doilea mandat de șef de stat.

 

Igor Dodon susține că își dorește să trăiască într-o țară în care oamenii să decidă acasă viitorul lor

Igor Dodon susține că își dorește foarte mult să trăiască într-o țară în care oamenii să decidă acasă viitorul lor. Candidatul la funcția de președinte al țării a declarat că mesajul său adresat diasporei a fost unul care corespunde realității.

Dodon crede că o parte a diasporei s-a supărat pe el, pentru că în perioada pandemiei a solicitat moldovenilor care se întorc acasă să își cumpere poliția obligatorie de asistență medicală. Igor Dodon este de părere că decizia sa este susținută de medicii care acum se află în prima linie de luptă cu COVID-19.

”Regret că s-a interpretat greșit acest mesaj. Cetățenii care locuiesc și muncesc în țară votează într-un fel și văd prioritățile într-un fel, iar cei din afara țării votează total diferit de ce care sînt în țară. Aceasta este realitatea. Ei tot sînt cetățenii ai Republicii Moldova. Acesta este mesajul meu. Ei poate s-au supărat pe mine pentru că, în martie-aprilie, cînd veneau acasă, am insistat ca ei să plătească polița medicală. Noi eram într-o situație dificilă cu spitalele, cu medicii. Medicii acum mă vor înțelege că, atunci cînd vine cineva din afara țării trebuie să fie deservit. Ar fi bine și el să contribuie la susținerea sistemului medical și cred că am procedat corect, chiar dacă acum mi-am trezit atîta lume împotriva mea”, a declarat Dodon.

Președintele a afirmat că are multe rude plecate în afara țării și își dorește ca toți moldovenii să revină acasă, iar în această direcție autoritățile au lansat mai multe proiecte.

 

”Reunificarea Republicii Moldova trebuie să se producă doar într-un stat unitar”

Republica Moldova trebuie să fie un stat unic, iar federalizarea țării nu este o soluție pentru rezolvarea diferendului transnistrean. Este opinia candidatului la funcția de președinte Igor Dodon.

“Nu am vorbit despre federalizare, ci despre reunificarea Republicii Moldova într-un stat unitar, cu respectarea drepturilor tuturor celor care locuiesc în țară”, a declarat Igor Dodon.

Igor Dodon a conturat și statutul pe care limba rusă trebuie să o aibă în Republica Moldova.

“Limba rusa va avea un statut special, ca limbă de comunicare interetnică. Trebuie de asigurat acest statut, însă reprezentanții altor etnii trebuie să învețe limba de stat”, a mai spus Igor Dodon.

 

”Dacă nu va fi stabilitate politică, atunci putem ajunge în situația cu lipsă de pensii, de salarii”

O eventuală instabilitate politică, după alegerile din 15 noiembrie, ar putea duce la sistarea plății salariilor, pensiilor sau indemnizațiilor pentru cetățeni. Este opinia candidatului independent la funcția de președinte Igor Dodon.

“Dacă se va păstra această cooperare care este acum, la nivel de conducerea țării, între președinte Guvern și Parlament, atunci noi vom gestiona această criză. Vom trece cu bine peste această perioadă doar în cazul în care va exista o anumită stabilitate politică. Dacă nu va fi stabilitatea politică, atunci putem ajunge în situația cu lipsă de pensii, de salarii. Nu vreau să sperii pe nimeni, dar asta este realitatea”, a declarat Igor Dodon.

Acesta s-a referit și la modul eficient în care actuala guvernare a gestionat situația în perioada de criză pandemică.

“Chiar și în această perioadă dificilă, noi am construit drumuri, noi am achitat toate pensiile, salariile și chiar am găsit încă milioane de lei pentru a le da pensionarilor cîte 900 de lei, am majorat salariile la medici”, a mai spus Igor Dodon.

Sursa: a-tv.md