IGOR DODON: ALEGERILE PREZIDENTIALE AR PUTEA AVEA LOC PE 8 NOIEMBRIE

Următoarele alegeri prezidențiale ar putea avea loc pe 8 noiembrie 2020. Pe 8 septembrie ar putea să înceapă campania electorală, iar peste două luni cetățenii să aleagă următorul președinte. Astfel propune președintele Igor Dodon să aibă loc următorul scrutin. În ceea ce privește Guvernul condus de Ion Chicu, președintele spune că acesta ar putea să activeze în mandat deplin, pînă în 2023.

„Guvernul Chicu nu cade în anul 2020. Eu consider că în 2020 noi vom avea doar alegeri prezidențiale, iar Guvernul Chicu are toate șansele, și eu sînt sigur, că poate să se afle în funcție pînă 2023. Căderea Guvernului Chicu înseamnă alegeri parlamentare anticipate”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4.

Totodată, remanieri în Guvernul Chicu ar putea avea loc, dar nu după Anul Nou, ci în lunile februarie-aprilie. „Este necesar de modificat structura Guvernului, ea nu este funcțională. Unele ministere trebuie să le divizăm în două, să revedem funcțiile încă o dată. Evident, în cazul acesta, și unii miniștri vor fi schimbați”, a afirmat Igor Dodon.

Șeful statului consideră că Partidul Democrat nu este interesat de alegeri parlamentare anticipate și că partidul Maiei Sandu, în special, își dorește scrutin anticipat. De asemenea, în opinia lui, nimeni nu-și dorește crearea unei majorități parlamentare cu PDM.

„Alegeri anticipate își doresc două partide – Partidul Șor și PAS. Partidul Maiei Sandu își dorește anticipate pentru că ar putea să obțină mai multe mandate și, într-adevăr, ar obține mai multe mandate în acest caz. Partidul Șor își dorește alegeri parlamentare anticipate pentru că a obținut un rezultat nu rău la alegerile locale și ei consideră că ar putea să fie altă conjunctură și ei să fie luați în seamă. Partidul lui Andrei Năstase nu-și dorește anticipate pentru, cel mai probabil, nu trece în Parlament, PDM nu trebuie să-și dorească anticipate pentru că din cei 30 de deputați vor fi cel puțin de două ori mai puțini, PSRM este gata de anticipate, dar care este sensul pentru anticipate, dacă există Guvernul care conlucrează cu președintele?”, se întreabă șeful statului.

Sursa: IPN