HITLER ŞI MĂRTURIA UNEI IUBIRI CENZURATE
În castelul Ducilor de Pomerania este găzduită o expoziţie ce reprezintă dovada relaţiei dintre Hitler şi o tînără poloneză, pe jumătate evreică. Expoziţia ce conţine tablouri, poezii, scrisori şi obiecte personale ale Fuhrer-ului, ce atestă povestea de dragoste de la sfîrşitul Primului Război Mondial, a fost deschisă publicului în 2012.
Eşecul unei relaţii: întărirea convingerilor antisemite?
În toamna anului 1918, orbit de gaz, Adolf Hitler a fost internat timp de o lună în spitalul din Pasewalk, Polonia. Pînă de curînd, despre activitatea sa în perioada cuprinsă între 19 noiembrie 1918, cînd a fost externat, şi 12 septembrie 1919, cînd a participat pentru prima dată la o şedinţă a Partidului Muncitoresc German, nu se ştia aproape nimic. Deşi vehement negate în perioada nazistă, zvonurile cu privire la relaţia dintre tînărul Hitler şi o asistentă medicală erau numeroase. Din documentele poloneze declasificate aflăm că, deşi dispărută din istorie din motive politice, femeia chiar a existat
Jutta von Sznabel provenea dintr-o familie oarecum înstărită, tatăl fiind proprietar de pămînt; mama sa era pe jumătate evreică. Tînăra s-a îndrăgostit de şarmul de artist al lui Adolf şi, la puţin timp după ce s-au cunoscut, au luat decizia de a locui împreună. Jutta a continuat să lucreze ca asistentă la spital, în timp ce Hitler stătea acasă, dezvoltîndu-şi talentul artistic şi refuzînd să se angajeze. După numai 8 luni, fata şi-a anunţat familia că are intenţii serioase, şi că în curînd se vor căsători. Familia ei nu a fost de acord, în principal din cauza dezinteresului său faţă de muncă. Cei doi s-au despărţit, iar Adolf a plecat la Munchen.
Adolf o învinuieşte pe mama tinerei pentru eşecul relaţiei, iar mulţi consideră că acesta este un motiv pentru care ideile sale antisemite s-au înrădăcinat foarte bine. Despre ea se ştie că după despărţirea de viitorul conducător s-a adîncit în muncă. Odată cu venirea la putere a Germaniei naziste, ea a fost obligată să ţină secretă această poveste, iar pînă la terminarea războiului a fost monitorizată de către Gestapo. În mai 1945, Jutta a fost capturată şi interogată de către soldaţii ruşi. Patru ani mai tîrziu, în 1949, ea s-a refugiat în Israel, unde a primit cetăţenie sub numele de Judith Rosenbaum. Femeia a murit în 1965.
Se pare că Jutta a păstrat toate lucrurile ce i-au rămas de la Fuhrer. Acestea au fost păstrate în arhiva de documente a oraşului Szczecin. Pînă în 2011, autorităţile poloneze au negat existenţa acestora. Acum însă, expoziţia este deschisă vizitatorilor şi prezintă tablouri, poezii, scrisori, obiecte personale şi opera ”Andromache”.
Ana SCHIOPU