HAOS CONTROLAT

Despre cum Sandu încearcă să paralizeze toate instituțiile statului

Pe 24 decembrie, cetățeanul român Maia Sandu a fost inaugurat în funcția de Președinte al Moldovei. A sărutat steagul, a jurat să respecte Constituția. Aproximativ 111 mii de lei au fost cheltuiți din bugetul țării pentru ritual, aproape de două ori mai mult decît pentru inaugurarea lui Igor Dodon.

 

Respingerea promisiunilor

Nu i-am fi acordat atît de multă atenție Maiei Grigorievna dacă nu ar șoca oamenii cinstiți cu acțiunile sale. De cum s-a așezat pe scaunul prezidențial, a renunțat imediat la propriile promisiuni electorale. Nu, nu vorbim despre investiții, crearea de locuri de muncă, majorarea pensiilor minime la 2000 de lei. Acest lucru necesită timp, chiar și Napoleon nu ar fi putut rezolva astfel de probleme sistemice într-o lună. Vorbim despre ceea ce a continuat să repete timp de un an întreg și să le bage cetățenilor în creier despre refuzul de pază, despre reședința de la Condrița, despre mașinile cu lumini intermitente, despre clădirea din centrul capitalei, despre gardul din jurul reședinței șefului statului. Sandu s-a arătat indignată de cheltuielile uriașe ale administrației prezidențiale din cea mai săracă țară din Europa, sugerînd că Igor Dodon aproape că bagă anual 20 de milioane de lei în buzunarul său.

A trecut o lună. Tot pentru ceea ce Sandu îl criticase pe președintele anterior putea fi făcut în prima zi fără întîrziere. Dar nu a fost să fie! Ea a păstrat toate privilegiile, cheltuielile, personalul, pe alocuri chiar majorîndu-le.

Să mergem pe rînd. Sandu a promis:

  1. Să reducă cheltuielile administrației prezidențiale. În realitate, bugetul președinției este de 21 de milioane de lei, la fel ca al lui I. Dodon. Și niciun deputat din blocul ACUM nu a făcut modificări la Legea bugetului pentru a reduce aceste costuri. Inaugurarea a costat 111 milioane de lei, adică de 1,6 ori mai mult decît inaugurarea lui I. Dodon în 2016. Au plătit 18 mii de lei doar pentru flori. Mai mult, Maia Grigorievna a majorat personalul consilierilor. Au apărut consilieri în domeniul energiei, diasporei și orice altceva doriți…
  2. Să scoată gardul din jurul administrației prezidențiale. Dar zilele trecute, de parcă nu s-ar fi întîmplat nimic, Sandu a declarat că este o promisiune electorală. Pe scurt, o minciună obișnuită.
  3. Să refuze protecția de stat. Dar Sandu este însoțită de nu mai puțini gardieni decît predecesorul ei I. Dodon. Mai mult, în mîinile gărzilor lui Sandu au apărut umbrele antiglonț, pe care paza lui Dodon nu le avea. Și și-a desemnat propriul bodyguard în funcția de șef adjunct al Gărzii de Stat.
  4. Să refuze cortegiul prezidențial. De fapt, Maia Grigorievna nu a refuzat nici Mercedes-ul cu lumină intermitentă și nici o escortă de mașinile de securitate a statului și de poliție.
  5. Să renunțe la clădirea elegantă a Președinției și să o dea universității sau bibliotecii. Astăzi, doamna președinte nici măcar nu spune nimic cu privire la părăsirea clădirii. Mai mult, zilele trecute consilierii ei au emis un raport, potrivit căruia, în timpul reparației, rapoartele financiare nu ar fi fost păstrate și clădirea încă nu respectă siguranța în caz de incendiu. Maia Grigorievna a uitat că renovarea președinției a fost efectuată de agenția turcă TIKA, care a dispus de proprii bani la propria sa discreție. Ei bine, dacă această clădire este atît de rea, de ce Sandu, în semn de protest, nu părăsește această moștenire urîtă a regimului Dodon?
  6. Țineți minte cum Maia Sandu a bîzîit la urechile cetățenilor noștri, acuzînd pe toți de lipsă de transparență. Cică, ea va fi deschisă, sinceră, accesibilă. O.K. Și ce dacă? Ea și-a numit garda personală adjunctul șefului Gărzii de Stat. Ea a ascuns costurile de transport la Kiev. Pe A. Spînu l-a numit secretarul general al Președinției… fără desfășurarea unui concurs. Este nedemn cumva. Și asta încă din primele zile în funcția de președinte.

 

Ce se va întîmpla în continuare?

Refuzul lui Sandu de a numi un prim-ministru va intensifica procesele negative din societate. Întrebarea constă în cine va fi responsabil pentru toate acestea. Și este puțin probabil ca ea să poată transfera din nou toată vina și responsabilitatea asupra lui I. Dodon. Pariul lui Sandu pe haos poate juca împotriva ei.

 

Promovarea „oamenilor cinstiți”

Cea mai interesantă și chiar promisiune cheie a Maiei Sandu este de a numi oameni sinceri, incoruptibili în funcții. Și aici s-a întîmplat cel mai mare rău: cetățeni implicați într-o grămadă de scandaluri și chiar cu antecedente penale au fost promovați în funcții de consilieri și asistenți prezidențiali.

1) Veaceslav Negruța, condamnat la închisoare pentru că a alocat în mod ilegal 400.000 de euro din bugetul Ministerului Finanțelor colegului său PLDM P. Sandulachi. Cică a executat decizia instanței. Dar, conform legii, a trebuit să conteste decizia în instanță, și să nu dea imediat bani din trezorerie.

2) Olesea Stamate, fiind ministru al Justiției, a închis dosarul penal împotriva propriului soț.

3) Liliana Nicolaescu-Onofrei a fost condamnată pentru plagiat.

4) Sergiu Tofilat – liderul ONG-ului Watch Dog, fabrica minciuni despre I. Dodon și sondaje false cu banii Fondului Național American pentru Democrație. În același timp, organizația sa nu publică rapoarte financiare, ceea ce oferă motive să suspectăm această structură de escrocherii financiare.

5) Alla Nemerenco a dat acordul pentru licitație pentru achiziționarea de echipamente medicale. Ulterior, zeci de mii de mănuși s-au dovedit a fi de proastă calitate, ceea ce a pus în pericol viața a mii de medici și pacienți.

6) Secretarul general al președintelui, Andrei Spînu, a redus prețul casei sale de lux de 4 ori. Contractul de vînzare-cumpărare al acestei clădiri, pe care A. Spînu a cumpărat-o de la un cunoscut om de afaceri, proprietar al mai multor lanțuri de cafenele, indică suma tranzacției la 393.500 €, adică 8 milioane de lei. Și în declarația sa de venit, Spinu a numit suma de 2 milioane de lei.

 

Despre guvernul „hoților și proștilor”

Am scris deja despre cum M. Sandu și slujitorii lui Soros au turnat noroi pe guvernul condus de I. Chicu timp de un an întreg: cică acolo există presupuși hoți, proști și neprofesioniști, acest guvern este un dezastru pentru Moldova. Cînd I. Chicu a demisionat pe 23 decembrie, Sandu aproape că l-a implorat să continue să „conducă”. Ei bine, cel puțin pînă la Anul Nou. Chicu asta a și făcut. A doua zi, Sandu a numit pe domnul Aurel Ciocoi - bolnav de covid premier interimar, acesta este ministrul afacerilor externe. Curajos lucru! Înainte era rău chiar și atunci cînd stătea perfect la capitolul sănătate, dar astăzi este bun chiar și atunci cînd este imobilizat la pat.

Și pentru toate acestea, au aranjat certuri în parlament, au dat peste polițiști cu tractoare, au blocat împrumuturile din Rusia… Au cerut cu spumă la gură ca guvernul „incompetent” al lui Chicu să plece, pentru a numi mai tîrziu un membru al acestui Cabinet de Miniștri?!

Acum înțelegi toată josnicia acestor domni? Se luptau doar pentru putere. După ce au primit-o, nu vor să își asume responsabilitatea – la urma urmei, ratingul va cădea! Nu le pasă de oameni și de problemele lor, principalul lucru este un scaun, securitate, Mercedes cu lumini intermitente și… garduri înalte. Felicitări! Pentru ce ați luptat peste aceia ați dat!

Autor: Bogdan ȚÎRDEA

Sursa: aif.md

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40