Guvernul SUA a aprobat vînzarea de avioane F-16 cerută de Turcia

Guvernul american a dat Vineri, după luni de negocieri, undă verde vînzării de avioane de vînătoare F-16 către Turcia, precum şi F-35 către Grecia, după ratificarea de către Ankara, săptămîna aceasta, a aderării Suediei la NATO, scrie AFP.

Departamentul de Stat a notificat oficial Congresul, după cum prevede legea americană, despre această dublă vînzare Vineri seara, a indicat jurnaliştilor un responsabil american sub protecţia anonimatului.

Pentru a face acest lucru, Statele Unite au aşteptat pînă cînd instrumentele de ratificare de către Turcia a aderării Suediei la NATO au fost depuse fizic la Washington, a precizat acest responsabil, demonstrînd caracterul ultrasensibil al negocierilor care au prevalat în acest acord.

În calitate de depozitar al Tratatului Atlanticului de Nord, toate instrumentele de ratificare trebuie să fie depuse în capitala federală, care va găzdui un summit în Iulie pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a NATO.

Pe de altă parte, legea americană cere ca Congresul să fie notificat cu privire la orice vînzare de arme americane către un Guvern străin.