Guvernul spaniol va aloca alte 20 de milioane de euro organizaţiei de ajutorare a palestinienilor UNRWA

Spania a anunţat, Joi, că va sprijini criticata organizaţie de ajutorare a palestinienilor UNRWA cu încă 20 de milioane de euro (21,9 milioane dolari), informează agenţia DPA.

Decizia Guvernului spaniol de a relua finanţarea Agenţiei ONU de Ajutorare şi Lucrări pentru Refugiaţii Palestinieni din Orientul Apropiat a fost influenţată de situaţia umanitară dramatică din Fîşia Gaza, a declarat ministrul spaniol de Externe Jose Manuel Albares, în urma unei întîlniri cu şeful UNRWA, Philippe Lazzarini, la Madrid.
Albares i-a promis lui Lazzarini sprijinul Guvernului spaniol pentru "munca importantă" a organizaţiei de ajutorare. Banii vor fi folosiţi pentru a asigura hrană, educaţie şi asistenţă medicală pentru mii de familii palestiniene, a adăugat Albares.

La începutul lunii Februarie, Spania a anunţat o plată specială către UNRWA însumînd 3,5 milioane de euro.

Peste zece ţări, inclusiv cei mai mari donatori SUA şi Germania, şi-au suspendat recent plăţile către organizaţia de ajutorare a palestinienilor după ce Israelul a acuzat aproximativ o duzină dintre angajaţii ei de implicare în atacurile teroriste din 7 Octombrie conduse de gruparea militantă palestiniană Hamas.

Investigaţiile asupra acuzaţiilor nu au fost încă finalizate. Israelul nu a predat documentaţia solicitată de către Comisia de ancheta.

Între timp, Canada intenţionează să îşi reia finanţarea UNRWA. Cercuri diplomatice au confirmat Joi, pentru DPA, la New York, informaţii din presă că Ottawa va anunţa în curînd o creştere a contribuţiilor sale la UNRWA.

UNRWA se ocupă de nevoile refugiaţilor palestinieni din 1949, inclusiv instituţiile de învăţămînt şi sănătate. În total, mai mult de 30.000 de persoane lucrează pentru organizaţie, aproximativ 13.000 dintre ele în Fîşia Gaza.

UNRWA este considerată în prezent a fi singura alternativă de a oferi ajutor umanitar pentru peste 2 milioane de civili care suferă de consecinţele ofensivei militare a Israelului în Fîşia Gaza. (Agerpres)