GUVERNUL A LANSAT CU PNUD ȘI JAPONIA PROIECTE DE SECURITATE ENERGETICĂ
Guvernul Republicii Moldova a anunțat lansarea a două proiecte, în valoare totală de 8,4 milioane de dolari, care vor contribui la securitatea energetică, alimentară și comunitară a țării noastre și vor susține abordarea provocărilor de securitate umană din țara noastră. Proiectele vor fi implementate de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu suportul financiar al Guvernului Japoniei.
Astfel, în următorul an, proiectul „Răspunsul multidimensional la provocările emergente în materie de securitate umană”, pentru care Japonia oferă 6,8 milioane de dolari, va ajuta la sporirea securității energetice prin facilitarea accesului la energie la prețuri accesibile. Prin urmare, gospodăriile vor fi ajutate să instaleze sisteme de încălzire cu biomasă, în timp ce producătorii existenți de biocombustibili vor putea accesa granturi. De asemenea, companiile private din sectorul agricol și gospodăriile cu activitate economică vor fi încurajate să adopte tehnologii eficiente energetic.
„În cadrul acestui proiect, aproximativ 85.000 de persoane vor beneficia de sprijin, inclusiv pentru instalarea sistemelor de încălzire cu biomasă. În același timp, proiectul va consolida capacitățile producătorilor agricoli de a spori securitatea alimentară, iar odată cu implementarea Registrului Fermierilor vom oferi posibilitatea realizării mai multor proiecte pentru fermierii mici și mijlocii, în așa fel încît să putem crește eficiența alocării resurselor pentru dezvoltarea lor”, a spus premierul Dorin Recean.
Potrivit prim-ministrului, o altă componentă importantă a proiectului ține de consolidarea capacității poliției și a actorilor comunitari în sporirea securității la nivel local. Pentru a susține intervenția promptă a poliției în situații de criză, inclusiv în localitățile îndepărtate, vor fi oferite vehicule de poliție bine dotate, iar polițiștii vor fi echipați cu camere video pentru a detecta și a documenta în mod corespunzător încălcările ordinii publice.
Cel de-al doilea proiect va contribui la sporirea securității umane a refugiaților ucraineni care fug din calea războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a comunităților gazdă din Moldova. Cu un buget de 1,64 milioane de dolari, proiectul va oferi acces acestor categorii de persoane la mijloacele de trai și la oportunități de angajare, inclusiv în agricultură și lanțurile de aprovizionare cu alimente, fapt care îi va ajuta să fie independenți financiar. Totodată, va fi promovat un mediu incluziv, coeziunea socială, încrederea reciprocă și securitatea umană sporită.
„Circa 1200 de refugiați și 40 de mii de cetățeni ai noștri, care sînt implicați în procesul de acomodare a refugiaților, vor primi această asistență. Proiectul vine să consolideze și capacitatea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru ca să putem sprijini eficient refugiații care au nevoie de asistență în căutarea unui loc de muncă”, a subliniat șeful Executivului.
Prim-ministrul Dorin Recean s-a întîlnit și cu directoarea Biroului de Criză al PNUD, Asako Okai, reprezentanta rezidentă interimară PNUD, Andrea Cuzyova, și coordonatorul rezident ONU, Simon Springett. Oficialii au discutat despre cooperarea în contextul provocărilor cu care se confruntă țara noastră și elaborarea unor politici centrate pe oameni și necesitățile lor. Ulterior, premierul Dorin Recean, împreună cu ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoichiro Yamada, și directoarea Biroului de criză al PNUD, Asako Okai, au oferit declarații de presă.
Sursa: gov.md