GUVERNĂRILE ȘI ”PREFERINȚELE LOR PENALE”

Dosare prăfuite, dosare uitate, dosare promițătoare

Autor: Mihai CONȚIU

Se știe că cea mai abuzivă guvernare, în contextul demersurilor penale comandate politic, a fost cea de sub stăpînirea lui Plahotniuc. Pe de altă parte, toate guvernările au avut permanent ”preferințe penale” – de condamnare, pe drept sau pe nedrept, a celor acuzați, dar și de protejare a unora pasibili de pușcărie. Din considerente electorale, financiare ori chiar afective, guvernările, prin intermediul Procuraturii, ”îi iartă” pe unii a căror dosare penale mucegăiesc în rafturi ”uitate” pînă cînd faptele se prescriu, martorii mor natural sau sunt uciși și tot așa.

Mai pomenește cineva despre ”îmbogățitul penal în exces” Gheorghe Duca, fostul președinte al AȘM? Își mai amintește cineva despre dosarele penale mucegăite sau tergiversate ale lui Ghimpu ori Chirtoacă? Fostul deputat Ion Butmalai ”s-a sinucis” sau ”a fost sinucis”?

Din clipa declanșării războiului din Ucraina, ni se creează impresia că, dincolo de guvernarea efectivă, dar fără să excludem conexiuni la ea, interesul major efectiv de prindere, prin extrădare, a ”celebrilor” Șor, Plahotniuc, Platon și Cavcaliuc s-a înmuiat, s-a fleșcăit, dintr-o prudență instinctivă sau bine remunerată – dacă, totuși, rușii vor cîștiga Moldova…?