GUVERNATORUL BNM A FOST AUDIAT IN PARLAMENT

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) Dorin Drăguțanu a fost audiat pe 7 mai în Parlament în ceea ce privește situația de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Potrivit lui Drăguțanu, pierderile legate de activitatea acestor trei bănci sînt estimate de BNM la suma de circa 13 miliarde de lei. ”Aceasta este suma brută și nu conține posibilele recuperări din credite, sumele care pot fi recuperate din gajuri și probabilele recuperări în urma investigațiilor făcute de autorități și BNM”, a specificat Drăguțanu.

Guvernatorul BNM a adăugat că banii au fost scoși din instituțiile bancare vizate prin acordarea de credite, iar în momentul în care a fost instituită administrare specială la cele trei bănci, în acestea mai erau 2,7 miliarde de lei.

Dorin Drăguțanu a mai precizat că BNM a efectuat o estimare a necesarului de capitalizare a Băncii de Economii și a transmis informația respectivă Guvernului. Totodată, BNM intenționează să procure un sistem de gestiune a riscurilor. Prin intermediul acestuia toată informația despre creditele acordate în Republica Moldova va fi raportată cu o periodicitate mai mare și va fi prelucrată automat, astfel încît orice deviere din portofoliile de credite ale băncilor să fie depistată mai rapid.

În Parlament sînt audiați pe 7 mai mai mulți demnitari de rang înalt privind executarea hotărîrii adoptate de deputați în urma prezentării raportului comisiei parlamentare de anchetă privind situația pe piața financiar-bancară.