GUȚUL, ÎN RUSIA CA LA MĂ-SA ACASĂ

Ce-ar fi să i se interzică reîntoarcerea în Țară și să fie dezbrăcată de cetățenie

Autor: Mihai CONȚIU

Evghenia Guțul, bașcana găgăuzilor înrolați de ruși pe frontul din Republica Moldova, într-o a doua vizită împinsă în Rusia, gargarisește că a semnat, pe 9 Aprilie, un document de angajare în slujba Rusiei a locuitorilor pe care îi ”bășcănește”, iar asta contra cost – salarii și pensii suplimentare. Ea vorbise despre ”identificarea unor surse financiare rusești” încă de după prima ei deplasare, cînd s-a intersectat și cu Vladimir Putin puțin, căruia i s-a plîns de ”teroarea” exercitată de guvernanți asupra găgăuzilor. Acum, după ce și-a aerisit gura ca să facă economie de pastă de dinți, Guțul spune că a semnat un acord cu președintele băncii rusești Promsvyazibank, Petr Fradkov, care permite utilizarea cardurilor ”Mir” pe teritoriul Găgăuziei de către pensionarii și angajații din regiune, prin intermediul cărora acești oameni vor primi suplimente bănești la pensii și salarii.

Pe de altă parte, Banca Națională a Moldovei (BNM) a comunicat că banca Promsvyazibank nu i-a cerut o autorizare. BNM, totuși, este unica instituție din Țară care licențiază, reglementează și supraveghează activitățile băncilor din Republica Moldova, precum și a sucursalelor băncilor străine. În consecință, găgăuzii care vor avea astfel de carduri nu vor putea să-și încaseze bani cu ele. Problema care se pune e: vor fi plătiți, totuși, o parte dintre găgăuzi de către ”mafia rusească de Stat” prin intermediul ”bașcano-rabinului” Ilan Șor și al ”executantei bășcănițe” Guțul?

Sunt convins că da!

Amintiți-vă că, din cînd în cînd, autoritățile moldovenești izbutesc, în urma unor percheziții, să confiște sume amețitoare de lei, euro sau dolari de la ”casierii mafioți” ai lui Șor, bani destinați să-i plătească pe ”fomiștii moldoveni” ca să iasă la tot soiul de proteste pro-rusești ori antiguvernamentale! Cum ajung acești bani în ”casieriile” acestor distribuitori? Schemele de virament din exterior sunt numeroase, dar și cele locale – bani proveniți din beneficiile unor firme loiale lui Șor sau care chiar îi aparțin prin interpuși! Să reținem că astfel de bani ilegali vor continua să ajungă la partidele și oamenii lui Șor cu o și mai mare intensitate!

Într-o notă personală, vă comunic faptul că, în urmă cu circa două săptămîni, am primi două telefoane – unul cu număr de Polonia și altul de Irlanda – prin care eram înștiințat că pot merge la Moldindconbank să-mi încasez, dintr-un cont pe care nu-l aveam cu știința mea, suma de 5.000 de lei. Nu știu dacă era o farsă sau nu, dar am trimis această informație și pe site-ul Procuraturii. Pe de altă parte, dacă nu a fost o farsă? Oare nu sunt destui care primesc astfel de oferte, le acceptă, își ridică banii și, mai apoi, semnează un fel de ”angajament politico-civic”?

O paranteză: Se știe prea bine că Rusia a avut și încă mai are spioni infiltrați în NATO și UE, ca să ne limităm doar aici. Crede cineva că Republica Moldova, cu tot ceea ce reprezintă ea în plan geostrategic pentru Rusia, că e mai cu moț și nu este împînzită, de la un capăt la altul, de agenți ai rușilor sub acoperire cam peste tot unde-i vorba de luat ”anumite decizii”? Firește că și acești agenți sunt plătiți bine. Cum? Pe neobservate! Uneori, pentru o mai bună acoperire a grosului banilor veniți pe ”potecă rusească”, înșiși greii cu puteri decizionale admit să li se descopere și să li se confiște ”ceva mărunțiș” ilegal din cînd în cînd. În acest context, chestiunea trebuie abordată mai întîi în plan general analitic și de sinteză, iar mai apoi în detalii.

Problema tuturor susținătorilor pro-ruși antieuropeni ai lui Șor constă în aceea că ei ”cred” cu tărie ceea ce li se spune. Un om care ”știe” ceva, te ascultă și te mai contrazice. Unul care ”crede” ceva, te ucide.

Revenind la ”micro-fenomenul” Evghenia Guțul, ne întrebăm: cît va mai fi lăsată să întindă coarda rusească? Aud că guvernanții iau în calcul retragerea cetățeniei moldovenești a celor supuși sancțiunilor internaționale (oare lui Plahotniuc i se va retrage și Ordinul Republicii?), dar de ce numai acestora, nu și a trădătorilor de Țară aliați ai Rusiei invadatoare? Aici nu vreau să sugerez că guvernanții ar trebui să recurgă la abuzuri legislative ori la bîlbe, ca în cazul numirilor în funcție a unor magistrați ori procurori. Ținîndu-se seamă de excepționalitatea impusă de războiul din Ucraina, de războiul hibrid la scară extinsă declanșat de către Rusia împotriva Republicii Moldova, autoritățile competente, dacă nu sunt ”penetrate rusește, ar trebui să elaboreze proiecte legislative, bine documentate și admisibile pentru UE, care să permită retragerea cetățeniei moldovenești a unor agenți moldoveni ai rușilor și expulzarea lor la ”Mama Rusie” – ”modelul lor statal civilizator”?

Dacă Evghenia Guțul se duce în Rusia ca la mă-sa acasă, dacă ea vrea ca Republica Moldova să fie rusească, nu europeană, de ce să nu fie dezbrăcată de cetățenia moldovenească și trimisă în… Mama ei!... Rusia? O astfel de nuditate ar fi extrem de bine vizualizată și benefică pentru viitorul acestei Țări!