GRANTURI PENTRU SAPTE AFACERI RURALE CARE PROMOVEAZA TURISMUL LOCAL

Șapte afaceri rurale au obținut granturi cuprinse între 50 și 80 de mii de lei în cadrul proiectului „Prietenește pentru turism”. Cîștigătorii reprezintă domeniul turismului cu potențial și dorință de a dezvolta turismului local, transmite IPN.

„Gospodăriile din sate, casele rurale, pensiunile din țară, localitățile și afacerile din turism, reprezintă locurile unde tradițiile și istoria sînt prezente, iar oamenii care stau în spatele acestor locuri reinventează noțiunea de turism rural pentru a oferi vizitatorilor săi posibilitatea de a trăi experiențe inspirate din tradiții”, precizează Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern.

Pensiunea „La Bocana” a obținut un grant în valoare de 80 de mii de lei. Banii sînt alocați pentru amenajarea unui spațiu specializat „Ludoteca la Bocana” – foișor de tip închis, pentru activități de divertisment. Un grant similar îi este acordat centrului turistic „Poarta Neamului”. Este finanțată amenajarea zonei de agrement cu două platforme pentru terase, precum și înverzirea si amenajarea terenului din curte predestinat zonei de relaxare.

„Village Park Saharna-Țiglău” a cîștigat un grant în valoare de 70 de mii de lei pentru amenajarea unei platforme de observare a rîului Nistru, cu elemente încrustate în lemn a elementelor tradiționale realizate de meșterul popular din Rezina, Mihai Cotelea, și utilizarea elementelor tradiționale din piatră, colectate din zona Saharna.

80 de mii de lei sînt acordați pentru Asociația de Băștinași „Ciuciulea Vatră de dor”. Banii sînt alocați pentru montarea indicatoarelor rutiere care vor facilita accesul către obiectivele turistice, precum și pentru construcția unei porți tradiționale la intrarea în Parcul Băștinașilor, care va da un aspect estetic parcului. Vor fi instalate și bănci de odihnă pe aleile principale din Parcul Băștinașilor.

Primăria Nisporeni a cîștigat un grant în valoare de 70 de mii de lei pentru amenajarea unui popas turistic în punctul de observare în oraș. Banii sînt prevăzuți și pentru construcția unui foișor și un leagăn din lemn masiv, amplasate în zona cea mai înaltă a orașului Nisporeni, unde se deschide o priveliște minunată asupra întregului oraș.

Pensiunea „La nea Ion” a cîștigat un grant în valoare de 50 de mii de lei. Banii se alocă pentru procurarea de biciclete pentru maturi și pentru copii cu scopul diversificării serviciilor. Centrul Turistic Fetești a cîștigat 70 de mii de lei pentru crearea unei infrastructuri fizice și virtuale pentru amatorii de ciclism, drumeții și alergare.

Valoarea totală a granturilor 500 de mii de lei, banii fiind oferiți de către un agent economic.

Sursa: IPN