GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE

Ce să NU faci cînd te afli în INDIA

"ATITHI DEVO BHAVAH". Acest vers din sanscrită înseamnă "Oaspetele este sfînt", ceea ce rezumă în mare parte atitudinea indienilor cu privire la oamenii care le vizitează ţara. Ei te vor trata cu blîndeţe şi ospitalitate şi vor fi îngăduitori, dar pînă şi indienii au o limită, şi e bine să ştii ce nu vor tolera sub niciun chip.

Din fericire, indienii sînt foarte iertători faţă de străinii care nu sînt întotdeauna conştienţi de regulile de comportament din cultura lor. Cu toate acestea, pentru a te ajuta să eviţi greşelile jenante, mai jos sînt cinci lucruri pe care nu e bine să le faci în India:

1. Nu purta haine strîmte sau decoltate. Indienii adoptă un standard foarte conservator de vestimentaţie, în special în zonele rurale. Hainele din Vest, inclusiv blugii pentru femei, sînt destul de răspîndite în oraşe. Cu toate acestea, este încă necesar să îţi ţii picioarele acoperite. Vei vedea foarte rar un bărbat indian cu pantaloni scurţi, sau o femeie cu o fustă mai sus de glezne (deşi studenţii sînt o excepţie!). Sigur, poţi face acest lucru, şi, probabil, nimeni nu va spune nimic. Dar vei fi tratat cu mai mult respect dacă te îmbraci corespunzător. Hainele care acoperă picioarele şi umerii sînt foarte importante mai ales atunci cînd vizitezi templele din India, potrivit About.com.

2. Nu intra încălţat în casă. Este considerat politicos să îţi scoţi pantofii înainte de a intra la cineva în casă, şi este o condiţie obligatorie înainte de intrarea într-un templu sau a unei moschei. Indienii poartă de multe ori pantofi în casă, dar aceşti pantofi sînt păstraţi numai pentru uz casnic şi nu sînt niciodată purtaţi pe afară. Pantofi sînt, uneori, lăsaţi afară înainte de intrarea într-un magazin. Dacă vezi pantofi la intrarea într-un magazin, este o idee bună să îi laşi şi pe ai tăi acolo.

3. Nu îndrepta picioarele spre oameni. Picioarele sînt considerate a fi necurate şi , prin urmare, este important să eviţi să îndrepţi picioarele spre oameni, să atingi persoane sau obiecte (în special cărţi), cu picioarele sau cu pantofii. Dacă faci asta din greşeală, ar trebui să îţi ceri scuze imediat. De asemenea, ţine minte că indienii îşi ating de multe ori capul sau ochii ca semn de iertare. Pe de altă parte, este un semn de respect să te apleci şi să atingi picioarele unei persoane mai în vîrstă în India.

4. Nu mînca alimente şi nu da obiectele mai departe cu mîna stîngă. Mîna stîngă este considerată a fi necurată în India, deoarece este folosită pentru diferite acţiuni de igienizare la toaletă. Prin urmare, ar trebui să eviţi ca mîna stîngă să vină în contact cu alimentele sau cu alte obiecte pe care le dai oamenilor.

5. Nu fi jignit de întrebările prea personale. Indienii sînt oameni foarte curioşi şi cultura lor este una în care oamenii nu îşi văd deloc de treaba lor, de multe ori din cauza lipsei de spaţiu personal şi pentru că viaţa privată nu este ocrotită în India. Ca urmare, nu fi surprins sau jignit dacă un indian te întreabă lucruri personale la prima întîlnire. Mai mult, nu ezita să-i întrebi şi pe ei astfel de lucruri.

6. Nu comenta negativ asupra cricket-ului şi nu spune că australienii îl joacă mai bine. Este sportul lor naţional şi sînt foarte sensibili cu privire la acest subiect.

7. Nu te plînge în mod excesiv de căldură, mizerie, trafic, cerşetori sau praf. Dacă ai ales să vizitezi India, ai făcut asta în cunoştinţă de cauză.

RTV.NET