GĂGĂUZII NU MAI SUNT CETĂȚENI MOLDOVENI?

Neoficiala Republică Federală a Moldovei

Mihai CONȚIU

Pe data de 13 Martie, la o întrevedere cu presa, bașcana Evghenia Guțul a declarat că găgăuzilor (oare tuturor?) li se vor putea deschide, de la distanță, conturi în Rusia pentru a li se acorda ”pensii și salarii de la sponsori identificați”. Această declarație a fost făcută după o vizită, în urmă cu două săptămîni, în Rusia, unde, printre alții, a avut o scurtă întrevedere și cu Vladimir Putin, căruia ”i-a comunicat despre presiunile Chișinăului asupra Comratului”.

Înțelegeți la ce nivel se ridică intensitatea războiului hibrid împotriva Republicii Moldova?

”Toate contractele de sponsor sunt absolut legale, cu toate actele necesare. M-am adresat la autoritățile ruse ca să ofere posibilitatea să li se deschidă la distanță conturi, astfel încît să putem transfera pensionarilor adaosuri, ca profesorii, medicii, polițiștii din Găgăuzia să primească suplimente la salariu. Este vorba despre sistema rusească de plată MIR”, a spus Guțul.

Rețineți: adausuri la pensii și salarii suplimentare pentru profesorii, medicii și polițiștii din Găgăuzia! Legal, nu pot fi deschise astfel de conturi atîta timp cît găgăuzii nu au cetățenia rusă și nici reședință în Rusia, dar știm deja că pentru Moscova nu ar fi o problemă de… legalitate! Oare ce fel de problemă va fi pentru guvernanții moldoveni?

Dacă, totuși, această inițiativă s-ar și finaliza, înțelegeți ce ar înseamna  asta? Nu ne-am mira că găgăuzilor li s-ar putea acorda cetățenie rusă la grămadă. Observați că aici este vorba și despre medici, profesori și polițiști, iar aceștia, se înțelege, vor pune indicațiile venite de la Moscova mai presus decît legile și Constituția Republicii Moldova. Nu vi se pare că avem de-a face cu o operațiune prin care Găgăuzia, ”prin demers politic democratic”, va cere să fie acceptată în componența Federației Ruse și în condițiile acestea de pensionare și salarizare?

”L-am informat pe Vladimir Vladimirovici despre fărădelegile autorităților din Republica Moldova, care se răzbună pe noi pentru poziția noastră civică și loialitatea față de interesele naționale. Chișinăul ne privează pas cu pas de împuterniciri, ne limitează bugetul, încalcă drepturile legale, provoacă instabilitate și destabilizare în Găgăuzia și în toată țara”, a scris Guțul pe rețelele de socializare.

Să reținem că bașcana a reclamat Republica Moldova la Vladimir Putin în calitate de instanță internațională supremă! În condițiile războiului din Ucraina, în timp ce planeta fierbe și geme de apăsarea perspectivei unei apocalipse nucleare declanșată de Rusia, Republica Moldova este împărțită teritorial, de facto, în trei componente – Transnistria, necontrolată de Chișinău, ci de Moscova, Găgăuzia, care, prioritar, se supune Kremlinului, iar Chișinăului deocamdată din necesități de subvenționare, și restul Țării, care tînjește spre democrația și prosperitatea oferite de UE. În realitate, dar neoficial, avem de-a face cu o Republică Federală a Moldovei. Doar asta vrea și Rusia! Să nu uităm, însă, nici de ”Orheiul lui Șor”!

Vin vremuri grele pentru Țară, iar salariile și pensiile rusești pentru găgăuzi fac parte din operațiunea rusească de amploare despre care vorbeam! Este un fleac pentru ruși suma totală cu care și-au propus să-i cumpere nominal pe găgăuzi!