Germania inregistreaza o crestere masiva a numarului de migranti veniti prin Belarus

Peste 4.300 de migranţi ilegali au intrat în Germania începînd din August prin intermediul unei rute care leagă Belarusul de Polonia, a anunţat Miercuri Poliţia federală germană, transmite DPA, potrivit agerpres.

Majoritatea acestor migranţi au provenit din Irak, Siria, Yemen şi Iran.

În perioada Ianuarie – Iulie, au fost înregistrate în total 26 de persoane care au folosit ruta respectivă. În August, numărul a crescut la 474, iar în Septembrie la 1.914.

Landul Brandenburg, care înconjoară Berlinul, adăposteşte în prezent 2.600 de persoane în centrele de primire a solicitanţilor de azil, a declarat Olaf Jansen, directorul autorităţii din oraşul Eisenhüttenstadt (situat lîngă frontiera cu Polonia) însărcinate cu problema refugiaţilor.

Capacitatea normală a acestor centre, de 3.500 de locuri, a fost suplimentată provizoriu pînă la 4.600 prin montarea unor corturi încălzite.

”Situaţia nu este drastică, dar este dificilă – măsurile de carantină pentru a limita răspîndirea coronavirusului reprezintă o provocare majoră”, a adăugat el.

Ca răspuns la sancţiunile decise de Uniunea Europeană contra ţării sale, Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a anunţat, în luna Mai, că autorităţile belaruse nu vor mai împiedica migranţii ilegali să utilizeze Belarusul ca rută de tranzit către Occident.

Blocul comunitar l-a acuzat pe liderul de la Minsk de orchestrarea unei creşteri masive a sosirilor de migranţi la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, şi Polonia, Lituania şi Letonia (state membre UE), pe de altă parte.