Germania condamnă decizia Israelului de a aprobat legalizarea a cinci avanposturi în Cisiordania ocupată

Cabinetul de securitate israelian a aprobat, Vineri, legalizarea a cinci avanposturi (începuturi de aşezări ilegale) în Cisiordania ocupată şi impunerea de noi sancţiuni Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), la propunerea ministrului de Finanţe de extremă dreapta, Bezalel Smotrich, informează EFE.

"Acestea sunt măsuri care protejează statul Israel şi transmit un mesaj clar: Nu vom înfiinţa niciodată un stat terorist pe pămîntul Israelului!". "Acţiunile împotriva statului Israel şi în favoarea recunoaşterii unilaterale a unui stat palestinian au primit un răspuns sionist adecvat!", a scris ministrul Smotrich pe contul său X.

Preşedintele Consiliului Yesha, Israel Ganz, organismul care reuneşte toate aşezările din Cisiordania ocupată, a sărbătorit această decizie despre care a dat asigurări că "întăreşte statul Israel". "În aceste zile dificile, cînd suntem în război pentru căminul nostru, întărirea comunităţilor pe pămîntul strămoşilor noştri este răspunsul sionist adecvat", a spus Ganz.

Cele cinci aşezări legalizate sunt Evyatar, Givat Assaf, Sde Efraim, Heletz şi Adorayim.
Este de aşteptat ca acest Consiliu Yesha să se întrunească pentru a avansa în aprobarea a mii de noi locuinţe pentru coloniştii israelieni în Cisiordania ocupată, potrivit presei israeliene.

"Îl felicit pe prietenul meu Smotrich pentru rolul conducător în adoptarea acestei măsuri la pregătirea căreia am avut onoarea de a participa", a scris pe X ministrul Aşezărilor şi Proiectelor Naţionale, Orit Strock.

Ministerul palestinian de Externe a denunţat aceste decizii, afirmînd că ele "vizează închiderea oricărei oportunităţi de realizare a unui stat palestinian" şi reflectă "consolidarea regimului de apartheid".

"Escaladarea activităţilor de colonizare în Cisiordania ocupată, inclusiv în Ierusalimul de Est, sfidează în mod flagrant rezoluţiile internaţionale", se arată într-un comunicat al Ministerului palestinian.

Peace Now, o organizaţie dedicată monitorizării situaţiei din Cisiordania, a regretat faptul că Guvernul israelian "oferă recompense infractorilor" în loc să lucreze pentru a oferi un răspuns şi o mai mare securitate locuitorilor din Sud, afectaţi de războiul din Gaza, şi celor din Nord, unde sunt peste 60.000 de persoane evacuate din cauza schimburilor de foc cu Hezbollah-ul libanez.

Smotrich, pe lîngă funcţia de ministru al Finanţelor, mai deţine o funcţie în cadrul Ministerului Apărării, cu responsabilitate pentru afaceri civile în teritoriile palestiniene ocupate din Cisiordania şi a susţinut extinderea aşezărilor ilegale şi construirea de noi colonii, sursă de ciocniri constante cu populaţia palestiniană autohtonă.
New York Times a dezvăluit recent o înregistrare în care Smotrich vorbea despre un plan vizînd anexarea Cisiordaniei ocupate.

Conform normelor internaţionale, orice aşezare pe un teritoriu ocupat militar este considerată ilegală, aşa cum este cazul Cisiordaniei, ocupată de Israel din 1967, dar conform legislaţiei israeliene, majoritatea coloniilor din acea zonă sunt legalizate, deşi coloniştii se stabilesc acolo fără o autorizaţie prealabilă.

EFE informează, de asemenea, că Guvernul german a condamnat, Vineri, aprobare celor cinci avanposturi, reamintind că extinderea coloniilor în teritoriile palestiniene reprezintă o barieră în realizarea soluţiei cu două state.

"Condamnăm, într-o manieră clară, aprobarea noilor colonii, aşa-numita legalizare a avanposturilor, precum şi aprobarea de noi locuinţe ", a declarat Sebastian Fischer, purtător de cuvînt al Ministerului german de Externe, într-o conferinţă de presă.

"Politica israeliană de a construi colonii în teritoriile palestiniene ocupate este un atac la adresa dreptului internaţional şi îngroapă eforturile pentru o soluţie cu două state", a adăugat Fischer, care a menţionat că Ministerul său consideră că aceste colonii pun în pericol pacea şi securitatea populaţiei din regiune.

Prin urmare, purtătorul de cuvînt a cerut retragerea imediată a deciziei de legalizare a celor cinci aşezări. Faptul că măsura Guvernului israelian este o reacţie la recenta recunoaştere de către mai multe ţări, inclusiv Spania, a unui stat palestinian, este ceva ce Sebastian Fischer a calificat drept un gest "şocant şi cinic"."Soluţia conflictului poate avea loc numai împreună cu şi nu împotriva unei Autorităţi Naţionale Palestiniene reformate. Respingem toate măsurile ce vizează slăbirea acestei Autorităţi", a subliniat Fischer.