Furt de antichitati in Egipt – fratele fostului ministru al Finantelor, condamnat la 30 de ani de inchisoare
Fratele fostului ministru egiptean al Finanţelor a fost condamnat Sîmbătă la 30 de ani de închisoare de un Tribunal din Cairo pentru că a încercat să facă contrabandă cu mii de piese antice din Egipt, a indicat o sursă judiciară, scrie AFP, scrie news.ro.
Raouf Ghali, fratele lui Youssef Ghali, ministrul Finanţelor în regimul lui Hosni Mubarak, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare şi o amendă de 6 milioane de lire egiptene (350.800 de euro), pentru că a încercat să scoată din ţară fără autorizaţie mii de obiecte antice către Italia. Ghali a avut trei complici, între care fostul consul onorific italian Ladislav Otakar Skakal, deja condamnat la 15 ani de închisoare în absență, în Ianuarie, precum şi doi egipteni.
Sîmbătă, Tribunalul din Cairo i-a condamnat pe toţi trei la 15 ani de închisoare şi la o amendă de un milion de lire egiptene (58.100 de euro), potrivit unei surse judiciare. Skakal riscă acum 30 de ani de închisoare dacă este arestat de autorităţile egiptene. Potrivit procurorului general, mai mult de 21.000 de piese din aur, 151 de figurine în miniatură, cinci măşti de mumii, 11 vase de ceramică, trei ceramici datînd din perioada islamică şi un sarcofag din lemn fac parte din obiectele furate.
Poliţia italiană a găsit prada la bordul unui container pe un vas care a plecat din portul egiptean din Alexandria în direcţia Salerno, Sudul Italiei, în 2017. Potrivit sursei judiciare, autorităţile egiptene au descoperit şi obiecte de valoare ascunse în locuinţa lui Skakal şi în seiful unui cont bancar al fostului consul.
Egiptul a repatriat în 2018 obiectele furate cu ajutorul autorităţilor italiene şi a solicitat Interpolului să emită un aviz roşu pentru Skakal. Ghali şi Skakal pot face apel.
Tentativele de a scoate clandestin antichităţi s-au înmulţit după căderea lui Mubarak,în timpul revoltei din 2011. În Octombrie 2019, sarcofagul auriu al unui preot din perioada faraonică, furat din Egipt în 2011, a fost prezentat la Cairo. De mai mulţi ani, Egiptul caută să promoveze moştenirea sa arheologică cu scopul de a-şi relansa sectorul turistic vital pentru economie.