FURA SI FUGI IN PALATUL TAU!

Renunțare la compensații pentru gaze și impozit pe lătratul cîinelui

Actualii guvernanți nu încetează să ne surprindă cu cele mai perfide și cinice inițiative. PAS se vrea, cu orice chip, ”o emanație a poporului”. Fiind sfătuiți, la vremea respectivă, de către șefii lor nemți, să ne amintim cum cei din PAS făceau chete publice pentru ca, chipurile, să-și formeze, consolideze și să-și întrețină partidul. Este și asta o metodă de golănie politică prin care s-a dorit ca moldovenii să creadă că au de-a face cu un partid nesponsorizat de către oligarhi ori de către alte forțe obscure. ”Oameni buni”, ce mai tura-vura! Cu timpul, oamenii chibzuiți au înțeles șmecheria, mai cu seamă după ce sponsorii nemți ai PAS nu doar că au ieșit la iveală, dar s-au transformat și în reali ”coordonatori ai Țării”. Astfel, Republica Moldova a devenit un fel de filială a Fundației Konrad Adenauer.

La ora actuală, Președinția, Guvernul și Parlamentul nu sunt conduse de către politicieni autentici, ci de executanți ai unor directive, norme și principii specifice regulamentelor de funcționare ale unor ONG-uri multifuncționale cu finanțări externe. Instituțiile pomenite mai devreme și partidul de guvernămînt ”funcționează sub acoperire politică”. Toate acestea, analiștii serioși le-au constatat de mult și pot să le explice. Moldovenii de rînd simt consecințele pe pielea lor, dar nu și le pot explica decît pe ”traseul bucătărie-căldură-facturi-copii-bătrîni-policlinică-spital-cimitir”. Pe mai departe, nu vom zăbovi asupra tuturor abuzurilor guvernanților prin care moldovenii, zi de zi, sunt exploatați la fel ca robii de odinioară, ci ne vom opri asupra unei inițiative nu doar curvești, ci și batjocoritoare pe termen lung.

Se știe că există unele compensații ale Guvernului pentru consumul de gaze. Anticipînd, parcă, obligarea moldovenilor să-și plătească inclusiv retroactiv (sic!) datoriile la consumul de gaze (pe 28 Ianuarie s-a decis plata facturilor scumpite începînd cu 1 Ianuarie), inițial, ca din senin, 51 de persoane au renunțat la compensațiile pentru gaz ale Guvernului. Printre aceștia se numără vicepremierul, Andrei Spînu și (fiți atenți!) șeful de la Moldovagaz, Vadim Ceban, iar mai apoi și-au anunțat această ”disponibilitate generoasă” șefa Guvernului și președinta Maia Sandu. Spînu, spre exemplu, la o factură de 6.200 de lei, a renunțat la o compensație de 570 de lei. Doamne, cîtă mărinimie! ”Fură-i pe moldoveni și fugi în palatul tău!”, pare că i-ar fi spus părinții… Spînului…

Fără să exagerăm nici un pic, vă garantăm că doar ținuta vestimentară a președintei dintr-o singură zi face cît consumul de gaze ale unui biet pensionar pe vreo cinci ani, cel puțin. Pentru ceilalți ”generoși”, mulți cu afaceri de milioane, cu firme prin offshore etc., renunțarea la aceste compensații e ca și cum un moldovean normal ar renunța să mai ia un rest de 10 bani de la casieria unui magazin de unde a cumpărat un mobilier de 2.000 de lei. Demn de reținut e faptul că acești ”demnitari generoși” au spus că au făcut acest gest ”în semn de solidaritate cu acei consumatori pentru care asistența de la Guvern este esențială”. V-ați prins? În primul rînd, fraierul de moldovean, în percepția lor, trebuie să fie recunoscător fierbinte Guvernului pentru mărinimia de care dă dovadă acordîndu-i această compensație, mai ales cînd milionarii partidului de guvernămînt (despre care votantul nu știe că sunt milionari) renunță cu milostenie la compensațiiCa să vedeți cu cît calcul perfid ”și-au acordat și lor compensații” – ca să aibă la ce renunța, deși puteau, din start, să nu și le acorde, din bun simț! Un Guvern dă o amărîtă de compensație moldovenilor care, din taxe și impozite, plătesc cu zeci de mii de lei lunar salarii demnitarilor, îndemnizații, privilegii speciale, mașini de serviciu etc.!!!

În al doilea rînd (rețineți!), această ”mișcare generoasă” s-ar putea să fie cu bătaie lungă! Este inutil să vă spunem să fiți atenți la scumpirile de prețuri care se răspîndesc mai dihai decît rîia, pentru că deja le simțiți pînă și-n WC-ul pe care nu mai are rost să-l folosiți pentru că nu mai aveți ce mînca! Aducînd Țara într-un closet sponsorizat cu hîrtie igienică de calitate nemțească, vor pune taxe, impozite și amenzi pînă și proprietarilor de cîini și pisici de apartament ori de curte pentru bășinile poluante ale acestor animale. Plus taxele pentru ”poluarea fonică” produsă de lătrături, mieunat, cotcodăcit etc.!

În concluzie, într-o formă sau alta, inițiativa ”de la nivel înalt” de renunțare la compensații pentru consumul de gaze (nu pentru emanarea lor fiziologică individuală!), așa cum spuneam mai devreme, s-ar putea să fie cu bătaie lungă! O astfel de ”inițiativă” (rețineți că, inițial, a fost anunțată că este constituită din 51 de persoane!) se poate constitui într-o ”mișcare civică” națională de ”renunțare benevolă” a cetățenilor moldoveni la alte beneficii naturale/legale ale lor, obligatoriu acordate de către Stat, iar asta/astea vor fi instituite prin legi aprobate de către Parlamentul controlat de PAS!

Niciodată nu-i prea tîziu pentru a fi devreme! Veți vedea!

Mihai CONȚIU