Frustrare istorica? Dez-germalizarea Germaniei lui Merkel: Germania se asteapta ca mii de migranti ilegali din Belarus sa treaca granita dinspre Polonia

Landul Brandenburg din Estul Germaniei se aşteaptă ca mii de migranţi ilegali să treacă graniţa dinspre Polonia pe parcursul săptămînilor următoare, venind din Belarus, transmite dpa.

Ministrul de Interne din Brandenburg, Michael Stuebgen, a afirmat, Miercuri, în Parlamentul din Potsdam, că migranţii care au ajuns în Letonia, Lituania şi Polonia vor încerca probabil să-şi continue călătoria către Germania.

„Trebuie să presupunem că majoritatea acestor oameni vor veni în Germania în următoarele luni”, a spus el.

Migranţii continuă să vină în Belarus cu intenţia de a intra în Uniunea Europeană, a adăugat acesta, menţionînd că nu poate da cifre exacte.

Liderul sindicatului Poliţiei germane GdP, Andreas Rosskopf , a spus, la Berlin, că nu sunt prevăzute controale suplimentare la graniţe. „Situaţia migraţiei este cu siguranţă serioasă în prezent, dar este mult mai departe de situaţia pe care am văzut-o în timpul migraţiei masive din 2015”, a spus acesta.

Avînd în vedere cele 120-180 de intrări ilegale pe zi de-a lungul întregii graniţe cu Polonia, nu se justifică o intervenţie asupra libertăţii de circulaţie în UE, a adăugat el.

Ministerul de Interne de la Berlin a precizat că Rosskopf şi ministrul de Interne, federal, Horst Seehofer, s-au consultat în această problemă şi sunt de acord.

Poliţia federală germană, care este responsabilă cu frontierele externe ale ţării, a comunicat că a detectat 597 de intrări ilegale doar săptămîna trecută, majoritatea provenind din Irak, Siria, Iran şi Afganistan.

Guvernele din UE îl acuză pe liderul autoritar din Belarus Aleksandr Lukaşenko că încurajează deplasarea migranţilor spre blocul comunitar, în răspuns la sancţiunile impuse Guvernului său.