Franta trebuie sa actioneze mai mult impotriva discriminarilor sistemice

Franţa trebuie să acţioneze mai mult împotriva discriminărilor ”sistemice” în materie de locuri de muncă, locuinţe, educaţie sau controale ale Poliţiei, a subliniat Luni Apărătorul Drepturilor, autoritatea de supraveghere a drepturilor şi libertăţilor, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Persoanele de origine străină sau percepute ca atare sunt dezavantajate în ceea ce priveşte accesul la un loc de muncă sau o locuinţă şi mai expuse la şomaj, la precaritate, locuinţe improprii, controalele Poliţiei, la o stare de sănătate degradată şi la inegalităţi şcolare”, afirmă Apărătorul Drepturilor, Jacques Toubon, într-un raport intitulat ”Discriminări şi origini: urgenţa de a acţiona”.

Apărătorul Drepturilor subliniază, de asemenea, ”dimensiunea sistemică” a discriminărilor în Franţa, care afectează ”drepturile fundamentale a milioane de persoane şi coeziunea socială”.

Conform raportului, în 2016, 11% dintre persoane au declarat că au fost supuse unei discriminări legate de originea sau de culoarea pielii în ultimii cinci ani, în vreme ce, în 2008, acest procent era de 6%.

Potrivit anchetei ”Acces la drepturi”, realizată de Apărătorul Drepturilor în 2016, jumătate dintre bărbaţii percepuţi ca ”arabi, maghrebieni sau negri” declară că au fost cel puţin o dată controlaţi de forţele de ordine, deşi, la nivel general, peste 80% dintre bărbaţi afirmă că nu au fost supuşi niciodată unui astfel de control.

Tinerii între 18 şi 25 de ani sunt ”în mod deosebit expuşi”, 80% dintre ei declarînd că au fost controlaţi în cei cinci ani anteriori anchetei (faţă de 16% din restul persoanelor).

În acest context, Apărătorul Drepturilor îşi propune să ”revizuiască textele care reglementează controalele de identitate pentru a le asigura trasabilitatea”.

Totodată, el recomandă înfiinţarea unui Observator al discriminărilor, pentru crearea unui ”sistem de supraveghere statistică şi mai buna documentare” a acestui subiect, precum şi campanii naţionale regulate de ”testing” (în care, spre exemplu, persoane de tipuri diferite – european, african, maghrebian etc. –, cu acelaşi profil profesional, se prezintă pentru un anunţ de angajare) privind în special locurile de muncă şi locuinţele.