Franța antrenează piloți de vînătoare ucraineni pentru avioanele americane F-16

Viitori piloţi de vînătoare ucraineni care ar putea zbura cu avioane americane F-16 sunt antrenaţi în Sudul Franţei de către forţele aeriene, a anunţat Vineri ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, într-un interviu pentru jurnalul Ouest France, scrie AFP.

Piloţii primesc o "pregătire generală, pe Alpha Jet (avion militar de concepţie franco-germană), care le permite piloţilor ucraineni să dobîndească elemente de bază ale pilotajului unui avion de luptă", a declarat ministrul.

În total, 12 ucraineni, dintre care unii au primit o pregătire anterioară în Marea Britanie, se află, în prezent, într-o locaţie nedezvăluită, în "antrenament avansat" pentru "mai multe luni" cu scopul de a învăţa cum să piloteze un avion de luptă, potrivit unei surse militare.

Ei se vor alătura apoi unor programe de instruire specifice pe F-16 în ţările aliate ale Ucrainei care deţin astfel de avioane, aşteptate de Kiev să îi fie livrate, a adăugat aceeaşi sursă.

Lecornu a reamintit, Vineri, că Armata franceză au reuşit să adapteze bombele aer-sol ghidate AASM pe avioanele de clasă sovietică deţinute de ucraineni.

"Nu este totul să ai un avion dacă nu ai piloţi pregătiţi şi muniţiile care merg cu el. Am preluat conducerea cu aceste bombe AASM pentru a putea furniza aceste muniţie Ucrainei", a subliniat el.

Mai multe ţări precum Olanda, Danemarca şi România încearcă să ajute Ucraina să-şi antreneze piloţii pe F-16 după unda verde dată de Statele Unite.

De la începutul invaziei ruse a Ucrainei, pe 24 Februarie 2022, Franţa a pregătit 10.000 de militari ucraineni pe teritoriul său naţional şi în Polonia.