FOSTUL CONDAMNAT FILAT… CONDAMNĂ!

FRUSTRĂRI DE OM ÎMBĂTRÎNIT ÎN RELE ŞI FURIOS CĂ NU-I LA BUTOANELE PUTERII

Autor: Mihai CONȚIU

Pe data de 8 Noiembrie, în chiar ziua în care, după Parlamentul European, Comisia Europeană, prin Ursula von der Leyen, a recomandat tuturor Țărilor UE să înceapă negocierile de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la UE, șeful PLDM, Vlad Filat, a ieșit în spațiul public cu un denunț-condamnare extrem de dur la adresa actualei guvernări. Repetăm: Există ”jde mii” de pretexte pentru a critica actuala guvernare, mai cu seamă în planul politicii interne, dar important e cine o face și în ce context. Pe mai departe, vă prezentăm contextul în care Filat sare la beregata Puterii, pus în oglindă cu ”sentințele lui de CONDAMNARE”!

Astfel, în mesajul lui public, intitulat ”Condamn!”, Filat înșiruie astfel ”sentințele” sale:

Prima ”sentință”: Condamn subordonarea politică a instituțiilor de stat”, scrie el. Filat ne crede uituci cu desăvîrșire, imaginîndu-și că nu ne mai amintim despre modalitățile banditești prin care el, Urechean, Ghimpu și Plahotniuc se sfîșiau între ei ca niște hiene, pasămite negociau, ca să-și împartă instituțiile Statului cele mai influente și bănoase prin subordonarea politică a acestora față de partidele lor. Această împărțeală, se știe, a prefigurat furtul miliardului, a aeroportului ș.a.m.d.

”Condamn uzurparea puterii de către o grupare politică”, continuă Filat. Am putea vorbi despre o uzurpare politică în condițiile în care scopul major al guvernării ar fi unul care să vizeze jafuri naționale de tipul celor inițiate în guvernările AIE1, AIE2 și Plahotniuc ”supremul”. În realitate, PAS deține Puterea prin votul majoritar conferit de către alegători. ”Uzurpează” Puterea ca să ducă Țara în UE? Păi, ce-i rău în asta, mai ales că nu e vorba de o uzurpare de tip mafiot de pe vremea guvernării sale? PAS nu a uzurpat Puterea deoarece Puterea i-a fost acordată, prin vot democratic și majoritar, de către moldoveni.

”Condamn folosirea instituțiilor de stat pentru a frauda și corupe alegerile”, notează Filat. Probele, unde-s probele sau poate că Filat se referă la cele invocate de către Kremlin?

”Condamn presiunile puterii asupra candidaților și a alegătorilor”, spune ”justițiarul” Filat. Aici, mocnind de furie, fără s-o spună direct, ci doar sugerînd, Filat se referă la scoaterea în afara legii a Partidului Șor, eliminarea din cursa electorală a partidului ”Șansa”, care-i controlat și finanțat de același Șor, la faptul că tuturor candidaților acestor partide finanțate și dominate din umbră de mafiotul fugar le-a fost interzisă participarea la alegerile pentru funcțiile de primar ori consilier. Astfel, Filat sugerează că aceste interdicții legale și legitime se constituie și în ”presiuni asupra alegătorilor”, se înțelege că asupra celor cumpărați de banditul Șor.

”Condamn implicarea Comisiei pentru Situații Excepționale în procesul electoral”, zice Filat cu mînie proletară. Dorind să manipuleze vreo mînă de oameni dispuși să-l creadă pe cuvînt, Filat omite o realitate indiscutabilă – în starea de urgență actuală, în contextul războiului din Ucraina și, mai ales, în cel al finanțărilor rusești ilegale ale procesului electoral din Moldova, Comisia pentru Situații Excepționale este obligată să se implice în depistarea unor ingerințe electorale externe.

”Condamn guvernarea prin starea de urgență”, bolmojește enigmatic Filat. După felul în care a formulat această ”condamnare”, înțelegem că Filat condamnă guvernarea prin chiar prevederile, intermediul stării de urgență instituită. Alta era dacă scria că el condamnă guvernarea ”pentru instituirea stării de urgență”!

”Condamn dezinformarea și manipularea guvernării”, mai scrie interpretabil fostul pro-român și pro-european Filat. Nefiind un intelectual veritabil cum vrea să pară, fiind un cititor ocazional de cărți mediocre, Filat nu știe că, prin felul în care a scris această propoziție, cititorul și ascultătorul poate înțelege că ”el condamnă dezinformarea și manipularea guvernării… de către analiști rău-voitori, politicienii și instituțiile mass-media subordonate lui Șor și Plahotniuc”.

”Condamn promovarea fricii și a urii în societate”, amenință cu o oarecare frică și ură Filat. Care frică și care ură? Oare marea frică a moldovenilor nu trebuie să fie aceea că și Țara lor, Republica Moldova, poate împărtăși soarta Ucrainei? Oare singura ură majoră a moldoveanului nu trebuie să fie cea față de ororile care-l pot paște dacă Țara lui este invadată la fel ca și Ucraina? Firește că Filat se gîndește criminal la un alt fel de frică și ură!

”Condamn atacarea libertăților și a drepturilor oamenilor”, se mai pronunță ”activistul politic și civic” Filat. Fără s-o spună direct, bănuim că Filat pronunță această ”condamnare” cu gîndul la interdicțiile electorale amintite ceva mai sus, dar și la suspendarea licențelor de emisie a unor posturi de televiziune și blocarea unor site-uri antinaționale și diversioniste, defetiste.

”Condamn dictatura ascunsă după o democrație simulată”, mai zice Filat sentențios, din bezna gîndirii sale perverse. Aici, sigur, condamnă exact ceea ce trebuia să-i fie lui imputat cînd, sub ascunzișul unor proiecte de Țară pro-europene, prin simulări democratice, conducea dictatorial Republica Moldova, împreună cu Ghimpu și Plahotniuc, la fel cum șefii Mafiei își împart și conduc teritoriile stăpînite prin teroare.

”Condamn modul în care a fost desfășurată această campanie electorală și modul în care a fost guvernată Republica Moldova în ultimii 2 ani”, glăsuiește liberal și democrat Filat în ultima ”condamnare”. ”Condamnînd” desfășurarea campaniei electorale, Filat se cam repetă în această ”sentință”, iar asta pentru că se referă la interdicțiile amintite mai devreme și la starea de urgență. El mai ”condamnă” modul în care a fost guvernată Țara în ultimii doi ani. Așa cum am sugerat la început, nu el este cel care trebuie să vorbească despre așa ceva.

”Nu pentru asta ați fost votați”, decide Filat. Nu-i deloc așa dacă vorbim despre parcursul pro-european, pentru că Maia Sandu și PAS tocmai pentru așa ceva au fost votați, excluzînd importante elemente de politică internă de-a dreptul falimentare. Îndemnîndu-i pe guvernanți ”să plece”, Filat spune că ”Moldova merită mai mult și poate mai mult!” Vă dați seama că, atunci cînd spune aceste vorbe, nocivul și nevindecabilul Filat se gîndește la el, că acel ”mai mult” pe care-l merită Republica Moldova ESTE EL? Credeți că exagerez?