FORTELE RUSE AU UCIS SUTE DE CIVILI LA INCEPUTUL RAZBOIULUI DIN UCRAINA

Cel puţin 441 de civili au fost ucişi de forţele ruse în primele zile ale invaziei în Ucraina, a anunţat miercuri Biroul ONU pentru drepturile omului, care a documentat execuţiile și atacurile în zeci de oraşe din trei regiuni, scrie Reuters.

Numărul real al victimelor în regiunile Kiev, Cernihiv și Sumî ar fi probabil mult mai mare, a declarat Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului (OHCHR) într-un raport care analizează începutul invaziei din 24 februarie pînă la începutul lunii aprilie, cînd Forțele ruse s-au retras din cele trei zone.

„Actele în cauză au fost comise de forțele armate ruse care controlau aceste zone și au dus la moartea a 441 de civili (341 de bărbați, 72 de femei, 20 de băieți și 8 fete)”, se arată în raport.

Misiunea Națiunilor Unite de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina a strîns dovezi din 102 orașe și sate.

În total, pînă la 4 decembrie, OHCHR a declarat că a numărat 6.702 decese de civili și că monitorizarea sa include încălcări ale drepturilor omului de către toate părțile.

Uciderea intenționată a civililor este considerată o încălcare gravă a Convențiilor de la Geneva și o crimă de război.

Multe dintre cadavrele documentate în noul raport prezentau semne că victimele ar fi putut fi ucise intenționat, se arată în raport.

Sursa: digi24.ro