FINLANDA VA INTRA IN NATO

Președintele Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au dat pe 12 mai undă verde pentru aderarea Finlandei la NATO, o schimbare majoră în politica de securitate, în contextul invaziei ruse în Ucraina. Cererea Finladei va fi probabil urmată de cea a Suediei, alăturarea celor două țări la alianța nord-atlantică urmînd să se facă în ciuda avertismentelor repetate ale Rusiei.

Finlanda, care are 1.300 de kilometri de graniță și un trecut dificil cu Rusia, a crescut gradual cooperarea cu NATO, după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014. Însă pînă acum s-a abținut în a adera la alianța nord-atlantică, pentru a menține relații prietenoase cu vecinul său de la est.

Președintele Niinisto conduce politica externă a țării împreună cu guvernul, potrivit Constituției, iar poziția lui este considerată decisivă pentru începerea procesului de aderare, potrivit Reuters. Guvernul și parlamentul sînt așteptate și ele să aprobe decizia în curînd.

„Mesajul meu este clar: Finlanda își va asigura securitatea. Acest lucru nu se va face în detrimentul nimănui”, a declarat Niinisto săptămîna trecută, după o ședință cu comisia de apărare a parlamentului.

Poziția finlandezilor față de NATO s-a schimbat rapid după invazia Rusiei în Ucraina. Sprijinul populației pentru aderarea Finlandei la NATO a crescut la valori record în ultimele luni - cel mai recent sondaj realizat de postul public YLE arătînd că 76% dintre finlandezi sînt în favoarea aderării și doar 12% împotrivă. Prin comparație, sprijinul pentru aderare se situa în jurul a 25% în anii dinaintea invaziei ruse în Ucraina.

Finlandezii privesc cu îngrijorare ce se întîmplă în Ucraina, în condițiile în care au purtat două războaie cu Rusia între 1939 și 1944, cînd au respins o încercare de invazie, dar au pierdut aproximativ 10% din teritoriul lor la negocierile de pace care au urmat.

Schimbarea rapidă de poziție a Finlandei va atrage probabil și Suedia, mai scrie Reuters.