FINLANDA A DEVENIT MEMBRU NATO

Stoltenberg: „E o zi istorică"

Finlanda a devenit marți membru NATO, finalizînd o schimbare de politică de securitate declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, în vreme ce statul vecin Suedia este lăsat să aștepte, transmite Reuters.

Alianța militară a întîmpinat Finlanda ca cel de-al 31-lea membru în cadrul unei ceremonii de ridicare a steagului la sediul NATO de la marginea Bruxelles-ului, la care a participat președintele finlandez Sauli Niinisto și miniștri din guvern.

„Aceasta este cu adevărat o zi istorică. Este o zi grozavă pentru alianță”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea ceremoniei, potrivit BBC.

Evenimentul marchează sfîrșitul unei ere pentru Finlanda în care nu s-a aliniat din punct de vedere militar, după ce statul a respins o încercare de invazie din partea Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a optat să încerce să mențină relații prietenoase cu Rusia vecină.

 

NATO și-a dublat granița cu Rusia după aderarea Finlandei

NATO și dublat granița directă cu Federația Rusă după aderarea Finlandei la Alianța Nord Atlantică. 

Finlanda a devenit marţi cel de-al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice în urma unei ceremonii desfăşurate la sediul NATO în cadrul căreia a depus instrumentul de aderare, care a fost înaintat secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, reprezentantul statului gardian al tratatului fondator.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat marţi, că Finlanda este acoperită de articolul 5 al Tratatului NATO după aderarea la organizaţie, în timp ce preşedintele Sauli Niinisto a spus că el şi concetăţenii să au sentimentul că trăiesc într-o lume mai stabilă.

"Finlanda are cei mai puternici aliaţi din lume. (Vladimir) Putin a vrut să menţină uşa închisă la NATO. Astăzi îi arătăm că a eşuat. În loc de mai puţin NATO, a realizat mai mult NATO", a spus Stoltenberg într-o declaraţie comună cu preşedintele finlandez Sauli Niinisto.

"Este o zi măreaţă pentru Finlanda şi o zi importantă şi pentru NATO. Vreau să văd că procesul de extindere de la 30 la 31 va fi urmat de trecerea la 32. Facem tot ce putem, împreună cu aliaţii, pentru a obţine aderarea cît mai rapidă a Suediei, care este foarte importantă pentru Finlanda", a spus Niinisto.

El a recunoscut că se simte uşurat după realizarea aderării la NATO, dar a menţionat că întreg procesul nu a fost atît de dur, pentru că ţara sa a cooperat mereu foarte bine cu NATO.

"Ne-am dezvoltat mereu capabilităţile lucrînd împreună cu NATO, an de an, aşa că nu este nimic atît de nou. Nu cred că în viaţa de zi cu zi oamenii văd foarte multe schimbări. Dar avem mai mult sentimentul că trăim într-o lume mai stabilă", a mai spus preşedintele Finlandei.

"Finlanda a devenit o membră deplină a Alianţei şi va participa la toate întîlnirile şi structurile Alianţei. Dar cel mai important este că Finlanda va fi acoperită de garanţiile de securitate ale NATO, de articolul 5 al Tratatului NATO", a subliniat şi secretarul general al NATO.

 

Finlanda în NATO: Un plus în termeni de capacităţi militare, o etapă strategică

Finlanda a devenit stat membru al NATO, furnizînd un aport strategic fundamental şi un spor de capacitate unei organizaţii care, lipsită de forţe armate proprii, se bazează pe cele puse la dispoziţie de membrii săi, comentează France Presse, citată de Agerpres.

Este un lucru revoluţionar pentru Finlanda, ce are 1.300 de kilometri de frontieră cu Rusia. Mult timp ataşată poziţiei sale de nealiniere, ţara nordică se va bucura totuşi de asistenţa militară convenţională a aliaţilor săi şi de descurajarea nucleară.

Finlanda se bazează pe 12.000 de soldaţi profesionişti, dar formează peste 20.000 de recruţi în fiecare an şi poate conta în timp de război pe 280.000 de soldaţi apţi de luptă, plus alţi 600.000 de rezervişti, o forţă excepţională în Europa. Ţara nordică îşi poate spori cu 40% bugetul apărării pînă în 2026. Ea dispune de o flotă de 55 de avioane de luptă F-18 pe care intenţionează să le înlocuiască cu F-35, de 200 de tancuri şi de peste 700 de tunuri.

În schimb, aderarea sa reprezintă '„sute de kilometri suplimentari de frontieră de apărat, o sarcină deloc neglijabilă pentru NATO”, potrivit unui observator european.

Federaţia Rusă consideră că fiecare nou membru al NATO deplasează corespunzător frontiera geostrategică care o opune Statelor Unite.

Înainte de invadarea Ucrainei în februarie 2022, Moscova cerea ca Alianţa Nord-Atlantică să se abţină de la orice activitate militară în Ucraina, Europa de Est, Caucazul de Sud şi Asia Centrală.

Drept răspuns, NATO solicita „retragerea trupelor ruse din Ucraina, Georgia şi Republica Moldova”, cu referire la peninsula ucraineană Crimeea anexată în 2014, la Osetia şi Abhazia, în cazul Georgiei, şi la Transnistria, în cazul Republicii Moldova.

Prin integrarea Finlandei, „flancul vestic al Rusiei devine mai vulnerabil. Frontiera sa cu Alianţa se va întinde de la Oceanul Arctic la Marea Baltică”, remarcă website-ul specializat War on the Rocks.

Singurele echipamente militare proprii ale NATO sînt o flotă de avioane AWACS (sistem aeropurtat de detecţie şi control) şi cinci drone de supraveghere Global Hawk.

Fiecare stat decide ceea ce aduce în coşul NATO, dar toate ţările membre au promis să consolideze securitatea ţărilor orientale şi să mobilizeze mai multe mijloace. Cu titlu de exemplu, Franţa a trimis de la începutul războiului din Ucraina 500 de militari în România, acolo unde erau deja desfăşuraţi americani. Francezilor li s-au alăturat în special olandezi şi belgieni.

Potrivit datelor pentru decembrie, aproximativ 5.000 de militari străini erau staţionaţi în România, ceea ce înseamnă cel mai mare contingent de forţe aliate din flancul sud-estic al NATO.

 

Reacția furioasă a Rusiei la primirea Finlandei în NATO

Rusia nu va lăsa fără răspuns aderarea Finlandei la NATO, ceea ce reprezintă o nouă escaladare a relaţiilor cu Alianţa Nord-Atlantică, a declarat marţi purtătorul de cuvînt al Kremlinului. Dmitri Peskov a promis „contramăsuri” şi a calificat extinderea Alianţei Nord-Atlantice drept o „atingere la securitatea” Rusiei.

„Este o nouă agravare a situaţiei. Extinderea NATO este o atingere la securitatea noastră şi la interesele naţionale” ruse, a declarat presei purtătorul de cuvînt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, exclamînd: „Exact aşa o vedem noi!”.

„Aceasta ne constrînge să adoptăm contramăsuri” pentru a ne asigura securitatea, a continuat el, adăugînd că Moscova va acţiona în funcţie de modul în care NATO va „exploata teritoriul finlandez” şi dacă îşi va desfăşura infrastructura în apropierea frontierei ruse.

Sursa: digi24.ro

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31