FESTIVITATI DEDICATE ANIVERSARII REGINEI ELISABETA A II-A

Regina Elisabeta a II-a va împlini 90 de ani la 21 aprilie, devenind primul monarh britanic care ajunge la această vîrstă. Pentru marcarea acestui eveniment, au fost prevăzute o serie de festivități pe parcursul lunilor aprilie, mai și iunie.

Chiar dacă punctul culminant al celebrărilor nu va fi la 21 aprilie, în această zi admiratorii înfocați ai reginei vor avea totuși posibilitatea de a-și vedea monarhul. Majestatea Sa se va afla la Castelul Windsor în această perioadă, iar Palatul Buckingham urmează să anunțe evenimente publice la care regina va participa de ziua sa.

În luna mai va avea loc una dintre cele două sărbători majore dedicate zilei de naștere a reginei. "The Queen's 90th Birthday Celebration" va fi o manifestare extravagantă, care va reuni timp de 90 de minute 900 de cai și peste 1.500 călăreți și artiști, amintind de spectacolul ecvestru de la Jubileul de Diamant, organizat la Windsor în 2012. Însă de această dată proiecțiile video și luminile de scenă vor juca un rol important. Evenimentul va avea loc în fiecare seară în perioada 12-15 mai, iar regina va participa la spectacolul din ultima seară, informează The Telegraph.

Toate cele 25.000 de bilete disponibile în arenă s-au vîndut imediat după ce au fost puse în vînzare în luna noiembrie. Postul de televiziune ITV va prezenta reprezentația din ultima noapte într-o emisiune în direct de două ore, găzduită de Ant&Dec.

Un weekend de evenimente dedicate zilei de naștere a reginei și, neoficial, aniversării ducelui de Edinburgh, va începe la 10 iunie cu o slujbă la Catedrala St Paul. Publicul va fi format doar din invitați, însă ceremonia va fi difuzată la televizor. Ducele de Edinburgh va împlini 95 de ani la 10 iunie, însă acesta a precizat că nu dorește o sărbătorire publică.

La 11 iunie va avea loc ceremonia "Trooping the Colour", parada anuală oficială organizată de ziua reginei. Evenimentul constituie o oportunitate pentru regină de a inspecta unitățile din Household Division și va fi difuzat în direct pe BBC de la 10.00 a.m. orală locală.

Sursa: Agerpres