Fara o hotarire a Justitiei, UE nu poate include Gardienii Revolutiei pe lista europeana a ”organizatiilor teroriste”

Cei 27 de membri ai UE nu pot decide, în acest stadiu, să plaseze Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, pe lista europeană a organizaţiilor teroriste, a anunţat, Luni, la o reuniune a miniştrilor de Externe din UE, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell, relatează AFP.

”Acesta este un lucru care nu poate fi decis fără un Tribunal. Este necesară o hotărîre a Justiţiei”, declară Borrell.

”Nu poţi să spui «te consider un terorist pentru că nu te plac». Acest lucru trebuie să fie făcut atunci cînd un Tribunal al unui stat membru emite o declaraţie juridică, o condamnare concretă”, a subliniat el, în marja unei reuniuni a miniştrilor de Externe din UE.

Teheranul şi-a multiplicat ameninţările după ce Parlamentul European (PE) a adoptat, Joi, o rezoluţie prin care îndeamnă UE să înscrie Gardienii Revoluţiei pe lista europeană a ”organizaţiilor teroriste”.

”Trebuie să discutăm despre posibilităţi juridice de a înscrie Gardienii Revoluţiei pe lista organizaţiilor teroriste”, subliniază, la rîndul său, ministrul german de Externe Annalena Baerbock.

Însă, cum acest lucru este ”mai mult decît complex”, UE a ales, pentru moment, să înscrie numele conducătorilor Gardienilor Revoluţiei pe lista persoanelor sancţionate de către UE pentru încălcarea drepturilor omului, anunţă ea.

Miniştrii de Externe ai Celor 27 au adăugat, Luni, 37 de persoane sau entităţi iraniene implicate în reprimarea contestării pe lista de sancţiuni cu privire la încălcarea drepturilor omului.

UE a blocat deja activele şi a interzis să se emită vize unui număr de peste 60 de oficiali şi entităţi iraniene, din cauza reprimării manifestaţiilor, în Iran, în urma morţii lui Mahsa Amini.

Franţa a denunţat ”politica ostaticilor de stat” practicată de către autorităţile iraniene, prin încarcerarea a numeroşi cetăţeni europeni.

”A venit timpul să reflectăm, ca europeni, la răspunsul pe care să-l dăm acestei situaţii”, îndeamnă ministrul francez de Externe, Catherine Colonna.

”Tot mai mulţi cetăţeni europeni sunt deţinuţi, iar această situaţie este complet inacceptabilă”, denunţă ministrul belgian de Externe, Hadja Lahbib.

”Este important să transmitem în 27 un mesaj clar şi ferm autorităţilor iraniene”, subliniază ea.