Față de anul trecut, Franţa ar putea trece printr-o Vară mai secetoasă în acest an

Nivelurile foarte scăzute ale pînzei freatice pun Franţa pe traseul spre o Vară care va fi probabil mai secetoasă decît cea de anul trecut, în special în zona de Sud a ţării, care a fost devastată de puternice incendii de pădure, a anunţat Serviciul geologic francez (BRGM), transmite Reuters, potrivit agerpres

Franţa a trecut Vara trecută prin cea mai gravă secetă din istoria măsurătorilor meteorologice şi, la fel ca majoritatea Europei, s-a confruntat cu o Iarnă uscată, care a provocat îngrijorări cu privire la securitatea apei pe continent.

„Situaţia este îngrijorătoare pentru că întreaga Franţă este afectată şi am trecut deja prin cîţiva ani secetoşi”, a declarat Violaine Bault, hidrolog în cadrul BRGM.

Nivelurile pînzei freatice sunt în general mai scăzute decît erau în 2022, iar realimentarea cu apă a pînzei freatice este insuficientă, după o Iarnă secetoasă, a adăugat ea, precizînd că numeroase regiuni ale Franţei vor fi nevoite probabil să introducă restricţii privind alimentarea cu apă în cursul Verii, în special în regiunile centrale şi la Paris.

Unele niveluri ale pînzei freatice erau la cea mai scăzută cotă din istoria măsurătorilor – în regiunea viticolă Roussillon şi în regiunea sudică Var, unde se află oraşul turistic Saint-Tropez. Ambele regiuni au trecut prin incendii de vegetaţie de amploare în ultimii ani.