EXPOZIŢIE DEDICATĂ LUI IGOR VIERU, LA CHIŞINĂU

O expoziţie de pictură şi grafică, dedicată împlinirii a 90 de ani de la naşterea artistului plastic Igor Vieru, a fost vernisată pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă.

Tudor Zbîrnea, directorul muzeului, a spus la inaugurare că "Igor Vieru este un artist plasat printre reperele şcolii naţionale de pictură, care a cultivat gustul de frumos. Sergiu Fusu, Simion Zamşa, alţi plasticieni sînt discipolii săi".

Viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, a menţionat că "lucrările lui Igor Vieru favorizează deschiderea omului spre lumină, spre bine. Igor Vieru a fost pictorul care a ţinut mult la tradiţie şi a promovat prin opera sa patrimoniul nostru cultural".

Criticul de artă Tudor Braga a apreciat că "Igor Vieru poate fi comparat cu celebrii artişti plastici olandezi Rembrandt şi Van Gogh".

Expoziţia va fi deschisă publicului pînă la 12 ianuarie.

Igor Vieru s-a născut la 23 decembrie 1923, în satul Cernoleuca, judeţul Soroca. Artistul a realizat ilustraţii la operele lui V. Alecsandri şi I.L. Caragiale, a fost redactor artistic al revistei de umor "Chipăruş". A colaborat cu poetul Grigore Vieru, ilustrînd "Abecedarul". Igor Vieru deţine mai multe distincţii: Ordinul "Insigna de Onoare" (1960), Premiul de Stat al RSSM (1976), Medalia "Mihai Eminescu", acordată post-mortem (2001). În anul 1983, lui Igor Vieru i s-a acordat titlul de Artist al Poporului.