EXPOZIŢIE COMEMORATIVĂ A LUI MIHAIL GRECU

La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei a fost vernisată pe 7 noiembrie expoziţia comemorativă Mihail Grecu, la 15 ani de la trecerea în nemurire a marelui artist plastic.

La eveniment au participat ministrul Culturii, Monica Babuc, deputatul şi poetul Ion Hadîrcă, pictori, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău. Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Ghenadie Jalbă a spus că a aflat de marele maestru de la profesorul său Gheorghe Sandu, cînd învăţa la şcoala de pictură pentru copii din satul natal. „Imaginea copilului între coarnele boului din tripticul „Viaţa unui om”, care acum se află în Galeria Tretiakov din Moscova, n-am s-o uit niciodată”, s-a confesat el.

La rîndul său, fiica artistului, pictoriţa Tamara Grecu a declarat că cele 30 de piese incluse în expoziţie au fost adunate din atelierul tatălui, lucrările fiind salvate în urma unei inundaţii de către soţul ei, artistul plastic Dmitri Peicev şi restaurate de către de Elena Grigoraş.

Ministrul Culturii, Monica Babuc a constatat că Mihail Grecu este un pictor-simbol al poporului nostru, iar directorul Muzeului Naţional de Artă, Tudor Zbîrnea – că şi acum el rămîne a fi cunoscut în spaţiul ex-sovietic şi cel european drept cel mai mare pictor al nostru.

Mihail Grecu s-a născut la 22 noiembrie 1916 în satul Faraonovca, regiunea Starokazacie, sudul Basarabiei. În perioada 1916-1928 a copilărit în s. Taşlîc în familia părinţilor adoptivi Elena şi Grigore Pascaru. De-a lungul carierei sale a obţinut mai multe premii şi medalii de aur la diverse expoziţii internaţionale. S-a stins din viaţă pe 9 aprilie 1998, la Chişinău.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 8 decembrie.

Sursa: Moldpres