EXPERT BRITANIC: SFIRSITUL LUI PUTIN SE APROPIE MAI RAPID DECIT MULTI SI-AR IMAGINA

Cum se va produce

Cum va arăta sfîrşitul lui Vladimir Putin? Nişte bărbaţi în costume gri îi vor spune „Vladimir Vladimirovici, este timpul ca tu să faci ultimul serviciu pentru ţară: acela de a te retrage!”, este de părere Mark Galeotti, profesor la Universitatea din New York, expert în politica rusa de decenii.

Acesta a făcut cîteva predicţii despre data şi modul în care Vladimir Putin poate fi îndepărtat de la cîrma Rusiei, într-un interviu acordat Vox. Potrivit spuselor lui Galeotti, sfîrşitul lui Vladimir Putin ar putea fi cauzat în 2016 de o nemulţumire a grupurilor de interese pe care le-a protejat în ultimii ani. "Întotdeauna va fi un şoc neaşteptat, astfel că va fi ceva imprevizibil. Dar putem spune că un colaps bancar din care nu se poate ieşi sau ceva precum o problemă în domeniul sănătăţii. Viaţa tinde să ofere evenimente de acest gen în toate sistemele politice, aşa că este vorba despre elasticitatea regimului", crede Galeotti.

Întrebat concret ce poate cauza pierderea puterii de către Vladimir Putin, Galeotti a detaliat: "Ar fi vorba despre un sentiment printre elite că Putin nu mai este un bun, ci un pericol. Cea mai bună paralelă ar fi cu alungarea lui Nikita Hruşciov (fost premier sovietic in anii '60 - n.red.). El a venit la putere pe baza unui consens al elitelor că poate conduce ţara în interesul lor, dar apoi a devenit din ce în ce mai capricios. El a implicat Uniunea Sovietica în criza rachetelor din Cuba şi a luat o grămadă de decizii proaste, care au avut un impact asupra economiei sovietice. Aşadar, elita a decis că acest om nu mai era ceea ce ei căutau şi a trebuit să plece. I-au spus practic lui Hruşciov: „Tu demisionezi din motive de sănătate” – şi nu mai era nimic ce el putea face", a explicat profesorul.

Apoi, Galeotti a explicat modul în care consideră că se va produce plecarea lui Vladimir Putin de la cîrma Rusiei: "Eu cred că asta este cea mai probabilă împrejurare a plecării lui Vladimir Putin. Nu că va pierde alegerile, ci că o gramădă de bărbaţi în costume gri vor intra în biroul său şi-i vor spune: „Vladimir Vladimirovici, e timpul pentru tine să faci un ultim serviciu ţării: să te retragi”.
Sau poate că va fi la conacul său şi va vedea la televizor că a demisionat din motive de sănătate. Şi va ridica telefonul roşu pentru a afla că oamenii care răspund nu mai primesc ordine de la el", a opinat Galeotti.

Întrebat ce evenimente ar putea produce un astfel de deznodămînt, Galeotti a făcut o nouă paralelă cu cazul lui Hruşciov. Acesta a plătit cu postul după incidentele dintr-un oraş micuţ, numit Novocerkassk. Aici au avut loc revolte într-o zi în care preţul alimentelor a crescut, iar la fabrica locală au avut loc disponibilizări.
Poliţia a fost chemată dar nu a intervenit, în timp ce ofiţerii armatei au refuzat să tragă în protestatari. Imediat, la faţa locului au fost trimise forţele securităţii care au produs un masacru. Incidentul nu a fost mediatizat, dar elitele ştiau şi au considerat că acest lucru se poate întîmpla oriunde, astfel că i-au transmis lui Hrusciov că trebuie să plece, menţionează Galeotti.

2016, anul decisiv pentru Putin

Vladimir Putin a implicat deja Rusia în mai multe situaţii tensionate, iar Galeotti anticipează că sfîrşitul său se apropie mai rapid decît mulţi s-ar aştepta: "Pentru mine, 2016 va fi anul crizei. Vom vedea cel puţin cîtiva ani de economie nefavorabilă. Inflaţia a fost anunţată la 11% la sfîrşitul acestui an şi se va înrăutăţi. Dar va dura ceva pînă cînd oamenii vor observa cît de multe nu-şi mai pot permite. Motivul numărul doi este că în 2016 există alegeri pentru Parlamentul rus, Duma. În mod evident, Kremlinul va fricţiona rezultatele, astfel încît să nu existe întrebări despre partidele pro-Kremlin. Dar, cu toate acestea, elitele vor vedea datele reale. Şi dacă numerele lui Putin vor fi jos, va fi suficient pentru a spune că lucrurile merg prost", a precizat Galeotti.

Ce se va întîmpla în cazul în care scenariul prezentat de Galeotti va fi cel real? După alegerile parlamentare, pînă în 2016, grupurile de interese ar urma să pregătească un candidat pentru prezidenţialele din 2018, crede profesorul. Acesta a mai menţionat că a purtat numeroase discuţii cu oameni din sistemul rus, de la cel de securitate pînă la cel militar, iar aceştia şi-au schimbat modul în care îl percep pe Putin.

"Cu cîţiva ani în urmă, ei credeau că Putin este omul care a salvat Rusia. Acum au trecut de la „Eu cred în Putin implicit” la „În momentul de faţă, Putin este în interesul meu", a menţionat el.

Mark Galeotti este un profesor de la Universitatea din New York specializat în politica rusă. El a scris mai multe articole renumite despre situaţia din Rusia. De asemenea, este consultant al mai multor guverne.

Ziare.com