Europol a desfasurat echipaje la granitele cu Ucraina

Agenţia pentru combaterea criminalităţii la nivel european Europol a anunţat, Vineri, că a desfăşurat echipe la frontiera cu Ucraina în ţări vecine, pentru a combate trecerea de infractori şi de „terorişti” care încearcă să ajungă în UE cu fluxurile de refugiaţi, informează AFP, potrivit agerpres.

„Pentru a proteja UE şi pe refugiaţii ucraineni împotriva ameninţărilor criminale, Europol a desfăşurat echipe operaţionale în ţările europene care se învecinează cu Ucraina”, a anunţat agenţia într-un comunicat.

La cererea acestor ţări, Europol dispune deja de echipe în Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Republica Moldova şi în curînd în Ungaria.

Aceste echipe, formate din specialişti ai Europol şi ofiţeri din afara agenţiei, acordă asistenţă autorităţilor naţionale în cadrul unor anchete şi controale de securitate secundare la frontierele externe europene.

Ele sunt acolo pentru a aduna informaţii pe teren şi „a-i identifica pe infractorii şi teroriştii care încearcă să intre în UE cu fluxul de refugiaţi şi să profite de situaţie”, explică Europol. „Aceste controale de securitate secundare constituie un important instrument pentru gestionarea afluxului masiv de refugiaţi care fug din Ucraina”, continuă agenţia.

Europol a desfăşurat echipe similare la cererea unor state membre ale UE în ţările vizate de afluxul de migranţi pe malul Mediteranei, în 2016.

Europol a alertat, în Martie, împotriva riscului pentru refugiaţii ucraineni care fug de invazia asupra ţării lor de a cădea în plasa reţelelor de trafic de fiinţe umane atunci cînd sosesc în UE, cerîndu-le ţărilor de primire să rămînă vigilente.

Europa de Est a fost o regiune de unde erau originare multe dintre victimele traficului de fiinţe umane exploatate în întreaga UE. De asemenea, aceasta este regiunea de origine a unor membri ai mai multor reţele criminale, aminteşte Europol.

Peste 4 milioane de refugiaţi au fugit din Ucraina de la declanşarea invaziei ruse, potrivit ONU.