Europa – un focar al mortii care intra intr-o Iarna teribila

Directorul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Hans Kluge, a avertizat Marţi că Europa se va confrunta cu „o Iarnă grea”, ca urmare a creşterii numărului de cazuri de COVID-19 şi a reiterat că această regiune a devenit „epicentrul” pandemiei de coronavirus, relatează EFE.

Hans Kluge a participat la deschiderea celui de-al 44-lea Congres Mondial al Spitalelor, care se desfăşoară în oraşul spaniol Barcelona.

În intervenţia sa, Hans Kluge a subliniat că regiunea europeană a OMS – care include 53 de ţări din Europa şi Asia Centrală, printre care Rusia şi mai multe foste republici sovietice – a înregistrat săptămîna trecută aproape 2 milioane de cazuri noi de COVID-19 şi că numărul total al deceselor a ajuns la aproape 1,5 milioane.

„Regiunea noastră este epicentrul pandemiei, înregistrînd o creştere a transmiterii, a spitalizărilor şi a deceselor”, a adăugat directorul OMS Europa, avertizînd cu privire la o ”Iarnă grea” pe acest continent.

În acest sens, Hans Kluge a făcut apel la intensificarea vaccinării populaţiei în general, dar mai ales a personalului sanitar, pentru „a menţine virusul la distanţă”, şi a precizat că în şapte ţări din regiune mai puţin de 20% dintre angajaţii din sectorul medical sunt vaccinaţi cu schemă completă împotriva noului coronavirus.

„Vaccinarea extinsă şi măsurile de prevenţie sunt singura cale pentru a uşura creşterea presiunii asupra spitalelor şi a sistemelor sanitare”, a avertizat el.

Directorul OMS Europa a citat cîteva „lecţii” învăţate în timpul pandemiei, precum coordonarea între protagoniştii sanitari şi cei instituţionali, modernizarea instalaţiilor, îngrijirea sănătăţii angajaţilor din sectorul medical, creşterea efectivelor medicale şi a digitalizării, printre altele.

Ţările de pe continentul european sunt deosebit de afectate de COVID-19, cu o incidenţă a cazurilor în Germania, la cel mai înalt nivel de la începutul pandemiei, şi un record de decese în Rusia, unde au fost raportate peste 1.200 de morţi în ultimele 24 de ore.