EURO 2020. ITALIA, DEASUPRA TUTUROR!

Italia obține al doilea titlu european din istorie, după un meci foarte frumos și animat împotriva Angliei, cîștigat la loviturile de departajare!

Băieții lui Gareth Southgate au deschis scorul extrem de rapid (1 minut și 57 de secunde) prin Luke Shaw, jucătorul celor de la Manchester United reușind să înscrie cel mai rapid gol din istoria unei finale de Campionat European, după o centrare foarte bună a lui Kieran Trippier. Italienii au ajuns cu greu la poarta apărată de Jordan Pickford și abia după jumătate de oră de joc au ratat o ocazie importantă prin Chiesa, al cărui șut a trecut puțin pe lîngă poarta goalkeeperului celor de la Everton.

În repriza a doua, "Squadra Azzurra" a pus presiune la poarta lui Pickford, care a avut o intervenție excepțională la șutul plasat al lui Chiesa. Englezii au echilibrat raportul ocaziilor și au produs panică în careul advers cu o lovitură de cap a lui John Stones, însă Donnarumma a respins cu vîrful degetelor peste poartă. Formația lui Roberto Mancini a reușit în cele din urmă să egaleze prin Leonardo Bonucci (min. 67), care a împins mingea în poartă după o fază fixă.

La 34 de ani și 71 de zile, Bonucci a devenit cel mai vîrstnic jucător care înscrie într-o finală de CE și doar al doilea italian care marchează la două ediții consecutive ale Euro, după Andrea Pirlo.

Pînă spre finalul celor 90 minute, ambele formații au rămas retrase și au încercat să lovească pe contraatac, însă partida avea să meargă în prelungiri.

Cea mai mare ocazie a primei reprize de prelungiri i-a aparținut Italiei, la o pătrundere a lui Emerson, a cărui centrare a fost respinsă cu greu de Pickford. Cum în partea a doua nu au existat evenimente importante, meciul a ajuns la loviturile de departajare, unde Marcus Rashford, Jadon Sancho și Saka nu au putut face față presiunii, iar Italia este regina Europei învingînd 3-2.

Singura finală de CE decisă pînă acum la penalty-uri, Germania - Cehoslovacia, din 1976, ne-a lăsat celebra lovitură de la 11 metri a lui Antonin Panenka, care a ajuns să-i poarte numele cehului.

Așadar, coșmarul englezilor continuă, aceștia nereușind să cîștige vreun meci împotriva Italiei la un turneu final. "Squadra Azzurra" rămîne neînvinsă și după finala acestui CE, iar în același timp, aceștia își îmbogățesc palmaresul cu al doilea titlu european din istorie, după cel din 1968.

Surse: Sport Studio, We Love Sport