ESTE EVIDENT, DAR… INEXPLICABIL

Procesul dezvoltării ştiinţei îl face pe om să creadă că totul poate fi explicat. Atît pe Pămînt, cît şi în Univers.

Însă teoriile ştiinţifice, oricît de avansate ar fi ele, nu pot da un răspuns univoc asupra modului în care s-a format Universul. De asemenea, ştiinţa nu poate explica cum apar convingerile religioase. Ca şi cum ar exista în paralel o lume supranaturală, în care metodologiile şi aplicaţiile ştiinţifice nu ajută la nimic. Să examinăm cîteva „minuni” de acest fel.

Efectul placebo. S-a descoperit că pacienţii se însănătoşeau, chiar dacă în loc de medicamente luau pastile din zahăr. Mai mult ca atît, pentru a studia fenomenul respectiv, s-a recurs la „dubla orbire”, adică nici pacienţii, nici medicii nu ştiau că pastilele au fost înlocuite. Rezultatul, însă, a fost acelaşi, ceea ce confirmă rolul conştiinţei în însănătoşire, dar nu explică nimic.

Al şaselea simţ, adică intuiţia. Însuşi cuvîntul „intuiţie” provine de la latinescul „intueri”, ceea ce înseamnă „privire din interior”. Savanţii definesc intuiţia drept capacitatea individului de a şti şi înţelege fără a se baza pe gîndirea sau analiza logică, ci doar pe percepţia realităţii. Potrivit unei investigaţii publicate de GEO PRWeek/Burson-Marsteller în anul 2006, 62% din conducători iau decizii bazate pe intuiţie şi nu pe analiză.

Supravieţuirea morţii clinice. Există o mulţime de informaţii despre emoţii şi halucinaţii stranii, trăite de oamenii care au supravieţuit moartea clinică. Unii au văzut un tunel, alţii s-au revăzut cu rudele demult decedate. Anumiţi savanţi au încercat să explice fenomenul respectiv prin halucinaţii, provocate de creierul traumatizat. Însă, după revenire, creierul pacientului era în regulă…

Obiecte Zburătoare Neidentificate (OZN). Însuşi termenul a fost inventat în anul 1952 de către aviatorii americani. Există nenumărate mărturii ale fenomenului respectiv, prima datînd din timpul dinastiei Sun din China. În anul 1088 un comandant de oşti chinez scria despre un obiect zburător, în formă de perlă, care se mişca pe cer cu o viteză inimaginabilă şi emana o lumină puternică.

Fenomenul „deja vu”. Este o senzaţie stranie că anumite experienţe sau locuri îţi sînt deja cunoscute. Cercetătorii au încercat să explice fenomenul respectiv prin anomaliile memoriei sau efecte secundare ale unor medicamente. Însă aceste „explicaţii” oferă mai multe întrebări decît răspunsuri.

Dispariţii misterioase. Sînt documentate mai multe cazuri de dispariţii, care nu se supun nici unei explicaţii ştiinţifice. Tot aici merită de amintit şi de Triunghiul Bermudelor, în care continuă să dispară corăbii şi avioane. Supravieţuitorii au menţionat că în interiorul „Triunghiului” aparatajul ieşea din funcţiune, pe cer apăreau sfere luminoase, iar timpul se schimba brusc. Încercările savanţilor de a demitiza acest loc au eşuat…

După neveroiatnoie.blogspot