Erdogan a cîștigat alegerile prezidențiale. Kiliçdaroglu şi-a exprimat tristețea pentru viitorul Turciei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a revendicat, Duminică după-amiază, victoria în turul doi al alegerilor prezidenţiale, în timp ce continua numărarea voturilor, dar rezultatele parţiale neconfirmate încă de autoritatea electorală şi comunicate de agenţia oficială Anadolu îl dau drept cîştigător, transmite AFP, potrivit agerpres

Conform acestor rezultate, după numărarea a 99% din buletinele de vot, Recep Tayyip Erdogan a obţinut 52,1% din voturi, iar adversarul său Kemal Kiliçdaroglu 47,9%.

„Naţiunea noastră ne-a încredinţat responsabilitatea de a guverna pentru următorii cinci ani”, a spus Erdogan, vorbind în faţa simpatizanţilor săi pe plafonul unui autobuz în faţa reşedinţei sale.

„Ne vom respecta promisiunile făcute poporului”, a asigurat el, remarcînd totodată că „aceste alegeri au demonstrat că nimeni nu poate ataca realizările acestei ţări”.

Deşi confruntat cu un context nefavorabil dat de inflaţia galopantă, cutremurul din Februarie soldat cu peste 50.000 de morţi şi relaţiile tensionate cu Occidentul, care dorea o victorie a lui Kiliçdaroglu, plus erodarea sa la putere, Erdogan şi-a păstrat totuşi un nivel suficient de popularitate care îi permite acum obţinerea unui al treilea mandat prezidenţial.

Opozantul turc Kemal Kiliçdaroglu, învins Duminică de Preşedintele Recep Tayyip Erdogan în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, şi-a exprimat "tristeţea" pentru viitorul Turciei, consemnează agenţiile AFP şi Reuters.

"Sunt extrem de trist în faţa dificultăţilor care aşteaptă ţara noastră", a spus liderul principalului partid turc de opoziţie, formaţiunea social-democrată CHP, vorbind la Ankara la sediul partidului, după ce rezultatele preliminare l-au dat ca sigur cîştigător pe Erdogan.

Kiliçdaroglu a susţinut că acestea au fost "cele mai incorecte alegeri în mulţi ani", dar a apreciat totodată că rezultatul arată dorinţa poporului de schimbare a conducerii autoritare, întrucît Erdogan nu a mai cîştigat acum competiţia la fel de uşor ca în cele două alegeri precedente.

Mai devreme, în prima sa intervenţie publică după încheierea alegerilor, Erdogan a spus că acest scrutin, precum şi legislativele desfăşurate pe 14 Mai odată cu primul tur al prezidenţialelor şi în urma cărora partidul său Justiţie şi Dezvoltare (AKP) şi-a păstrat majoritatea, deşi a pierdut mandate, constituie un dublu eşec pentru CHP.
Erdogan a acuzat partidul CHP şi formaţiunile aliate acestuia că sunt "infiltrate de mişcarea LGBTI", dat fiind că au insistat asupra drepturilor persoanelor gay pentru a se conforma astfel ideilor progresiste occidentale. "Pentru noi familia este sfîntă", a subliniat Erdogan.