Enigme imposibil de explicat chiar si de catre oamenii de stiinta

Încă din vremurile antice, oamenii au încercat să-și explice numeroasele lucruri miraculoase observate pe planeta noastră. Cele mai multe dintre acestea au acum explicații științifice. Și totuși, există încă unele fenomene învăluite în mister, ce se „încăpățînează” să scape înțelegerii umane. Iată cinci exemple grăitoare:

1. Drumurile din Bimini, parte din vechea Atlantidă?

În anii ’30, mediumul american Edgar Cayce a afirmat că, în 1968 sau în 1969, ruinele orașului pierdut Atlantida vor fi descoperite în Insulele Bimini, din Bahamas.

În Septembrie 1968, în apele de lîngă Paradise Point, în partea de Nord a Insulelor Bimini, au fost descoperite o mulțime de blocuri de calcar și de marmură, aranjate cu grijă pe o lungime de 700 de metri. Ulterior, în zonă au fost descoperite alte cîteva zeci de astfel de drumuri subacvatice. Explorările aeriene efectuate în zonă au demonstrat existența a numeroase ansambluri de clădiri, șosele și fortificații. Unele clădiri au formă de piramidă, iar altele sunt niște domuri gigantice.

Unii cercetători susțin că, dată fiind complexitatea lor, aceste formațiuni au fost, cel mai probabil, realizate de mîna omului. Totuși, încă nu se știe ce civilizație a construit misterioasele structuri. Este posibil ca ele să fie, într-adevăr, rămășițe ale celebrei civilizații a Atlantidei, așa cum susținea Edgar Cayce? Misterul este departe de a fi elucidat.

2. Andrew Carlssin, călător în timp?

În 2003, Biroul Federal de Investigații din SUA a arestat un bărbat acuzat că ar fi comis mai multe escrocherii la bursă. Pornind cu doar 800 de dolari în buzunar, Andrew Carlssin a cîștigat 350 de milioane de dolari, prin intermediul a 126 de tranzacții riscante. După ce a fost arestat, Andrew a afirmat că primise informațiile legate de bursă din viitor. Potrivit spuselor sale, el venea din anul 2256, folosindu-se de o mașină a timpului. În timp ce autoritățile căutau probe împotriva sa, Carlssin a fost eliberat pe cauțiune și a dispărut fără urmă, ca și cînd n-ar fi existat vreodată.

A fost vorba, într-adevăr, de un om care a călătorit în timp sau era Carlssin un personaj inventat de presa avidă de senzațional? Sau a fost Carlssin doar o persoană cu tulburări psihice care a avut un noroc incredibil?

3. Geoglifele din pădurea amazoniană

Studiind peisajul pădurii amazoniene, oamenii de știință au observat numeroase desene încrustate în pămînt, așa-zise geoglife. În total, specialiștii au descoperit 450 de geoglife în părțile nordice ale Braziliei și Boliviei. Cele mai vechi datează de acum 3.000 – 3.500 de ani, deci au fost construite de indigeni cu mii de ani înainte de sosirea europenilor în America. Funcția acestor situri misterioase este încă necunoscută. Ele nu par să fi făcut parte din vreo așezare, deoarece arheologii nu au găsit lîngă ele artefacte sau alte urme ale prezenței umane. De asemenea, amplasarea lor sugerează că nu au fost construite nici în scopuri defensive. Teoria cea mai larg acceptată spune că aceste desene erau folosite de oameni în mod sporadic, pentru reuniuni și ritualuri.

4. Luminile care însoțesc cutremurele

Luminile strălucitoare care însoțesc cutremurele sunt considerate unele dintre cele mai misterioase fenomene ale naturii. Începînd cu anul 1600, au fost înregistrate 65 de cazuri dovedite de apariție a unor lumini strălucitoare pe Cer, în timpul activității seismice. Însă frecvența cu care apar aceste lumini este redusă. Pînă acum, ele au fost observate doar în cazul a 0,5% din totalul cutremurelor. S-au propus multe teorii pentru a explica fenomenul (ionizarea aerului, cîmpuri electrice puternice cauzate de mișcările tectonice sau un dezechilibru în cîmpul magnetic al Terrei), însă nici una dintre acestea nu a fost demonstrată pe deplin.

5. Nava-fantomă Carroll A. Deering

Carroll A. Deering a fost o goeletă comercială americană, devenită una dintre cele mai celebre nave-fantomă. Nava a fost construită în 1919, iar în 1920 ea a plecat din portul Norfolk (Virginia) înspre Rio de Janeiro, cu un transport de cărbune. În timpul călătoriei, ea a dispărut fără urmă. A fost descoperită plutind în derivă în apropierea coastei statului Carolina de Nord, în 1921. Nu era nici urmă de echipaj la bord. Vasul era plin de mîncare și jurnalul de bord lipsea, alături de obiectele membrilor echipajului, de ancoră și de dispozitivele de navigare. Cîrma era ruptă. Autoritățile au demarat o investigație, dar aceasta a fost oprită la sfîrșitul anului 1922. Investigatorii nu au ajuns la o concluzie oficială.