Emisari americani și israelieni preconizează o întrevedere, Luni, pentru a discuta despre atacul asupra Rafah

Reprezentanţii Israelului şi Statelor Unite s-ar putea întîlni Luni, la Washington, pentru discuţii despre ofensiva terestră planificată a Israelului împotriva oraşului Rafah din Fîşia Gaza, potrivit unui raport din presă, informează Sîmbătă dpa, potrivit Agerpres.

Iniţial, o delegaţie israeliană trebuia să sosească în această săptămînă la Washington pentru a asculta preocupările SUA şi pentru a fi prezentate alternative.

Cu toate acestea, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anulat călătoria după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie prin care cere o încetare imediată a focului, fără opoziţie din partea SUA.

Israelienii au propus amînarea discuţiilor pînă Luni, a declarat Vineri postul american CNN, citînd oficiali americani.

Totuşi, situaţia este complicată de faptul că Guvernul israelian are la dispoziţie pînă Duminică să elaboreze o nouă lege cu privire la chestiunea serviciului militar obligatoriu pentru bărbaţii evrei ultraortodocşi, care sunt de multă vreme scutiţi de serviciul militar obligatoriu. Din cauza războiului din Fîşia Gaza, Guvernul Israelului este sub presiune pentru a pune capăt scutirii comunităţii ultra-ortodoxe de serviciul militar. O lege ce autoriza scutirea acestora a expirat însă anul trecut. De atunci, este în vigoare un regulament temporar, dar numai pînă Duminică.

Guvernul Israelului, care include şi partide strict religioase, lucrează la o nouă lege care să îi scutească pe credincioşii ultraortodocşi. Premierul Netanyahu a solicitat Curţii Supreme să prelungească termenul pentru elaborarea unui proiect de lege.

În urma unui ordin provizoriu al instanţei de săptămîna aceasta de a anula subvenţiile de stat pentru bărbaţii ultra-ortodocşi cu vîrstă de recrutare începînd cu 1 Aprilie, Duminică ar putea urma o decizie cu privire la faptul dacă această categorie va fi, de asemenea, supusă serviciului militar obligatoriu în viitor. Aceasta va depinde dacă instanţa acceptă solicitarea premierului Netanyahu pentru o amînare de încă 30 de zile. Prin urmare, este încă neclar dacă delegaţia israeliană va putea să călătorească în SUA în timp ce această problemă politică internă este încă în desfăşurare, a informat CNN.
Conform oficialilor americani, nu a fost stabilită o dată exactă pentru deplasarea la Washington.