Elvetia are peste 300.000 de buncare antiatomice. E singura tara din lume care si-ar putea proteja toti locuitorii in caz de razboi

Un eventual război nuclear ar pune pe jar o lume întreagă. Există națiuni care se pregătesc din timp pentru un conflict la scară mondială. De exemplu, în Elveția, există aproximativ 300.000 de adăposturi antiatomice. Da, 300.000, într-o țară cu o populație de 8,5 milioane de locuitori, 300.000 de buncăre construite în case private, în instituții, în spitale sau chiar în zone sălbatice din Alpii Elvețieni.

Multe dintre aceste locații pot fi dotate, la nevoie, cu tunuri și mitraliere, menite să distrugă orice inamic. În cazul unui atac terestru, Elveția este mai pregătită ca orice altă țară: toate podurile sunt dotate cu niște „cutii pentru bombe” și pot fi prăbușite la pămînt în cîteva secunde, dacă situația o cere, arborii au fost plantați de-a lungul autostrăzilor astfel încît să poate fi tăiați pentru a bloca drumurile și tunelele și autostrăzile pot fi blocate cu o simplă apăsare de buton.

În anul 1978, în Elveția, a fost adoptată o lege prin care cetățenii sunt obligați să-și doteze casele cu adăposturi anti-atomice. La fel se întîmplă și în cazul blocurilor. Practic, Elveția este singura țară din lume care, în cazul unui conflict, și-ar putea proteja toți locuitorii.

De ce este Elveția neutră?

Elveția are o democrație directă și de-a lungul vremii a ales o poziție de neutralitate față de politica lumii. Poziţia neutră a acestei țări a fost stabilită, în mod oficial, în urmă cu aproape 200 de ani.

Statutul neutru al elveţienilor a fost stabilit definitiv la sfîrşitul Războaielor Napoleoniene, cînd marile puteri europene au ajuns la concluzia că o Elveţie neutră ar fi în beneficiul tuturor și ar putea contribui la stabilizarea situaţiei în regiunile de graniţă dintre francezi şi habsburgi. În anul 1815, în timpul Congresului de la Viena este semnată declaraţia internaţională prin care se stabilea ,,neutralitatea perpetuă” a statului elveţian. Și, de atunci, Elveția a rămas mereu neutră.