Elveţia nu a făcut nici un progres în prevenirea corupţiei

Consiliul Europei nu a constatat „nici un progres” în ceea ce priveşte punerea în aplicare de către Elveţia a recomandărilor sale privind prevenirea corupţiei parlamentarilor şi judecătorilor, potrivit unui raport publicat Joi, transmite AFP, potrivit agerpres

Într-un raport adoptat în 2016, Grupul de state împotriva corupţiei (Greco) al Consiliului Europei a făcut 12 recomandări autorităţilor de la Berna pentru a preveni corupţia parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor.

Şase ani mai tîrziu, doar cinci dintre aceste recomandări au fost puse în aplicare sau au fost abordate în mod satisfăcător, potrivit raportului adoptat în Decembrie anul trecut.

În ceea ce priveşte parlamentarii, autorii raportului semnalează că aceştia încă nu au un organism specializat care să îi consilieze în probleme de integritate şi nu urmează cursuri de formare pe această temă. Declaraţiile de interese ale acestora încă nu conţin date cantitative sau informaţii despre pasivele lor şi încă nu sunt verificate de serviciile parlamentare, adaugă Greco.

În ceea ce priveşte judecătorii şi procurorii, raportul regretă faptul că nu au fost luate măsuri pentru a introduce alte sancţiuni decît demiterea pentru încălcări ale îndatoririlor lor oficiale. Judecătorii plătesc în continuare o parte din salariul lor partidelor politice, după ce o iniţiativă populară pe această temă a fost respinsă, reproşează Consiliul Europei.

Organizaţia formată din 46 de ţări notează, totuşi, că măsurile luate pentru punerea în aplicare a recomandărilor sale sunt „mai încurajatoare” în cazul judecătorilor decît în cazul parlamentarilor.