Efectele dezastruoase ale Brexit si pandemiei in UK – rafturile magazinelor sunt din nou goale dupa plecarea soferilor europeni de TIR

Efectele dezastruoase ale Brexit și pandemiei de coronavirus se combină în Marea Britanie, unde rafturile sunt din ce în ce mai goale în magazine, iar retailerii se plîng că nu se mai pot aproviziona corespunzător pentru a face față cererii, scrie Euronews.

Numărul insuficient de șoferi de TIR reprezintă principala cauză a acestei probleme. Se estimează că Regatul ar mai avea nevoie de încă 100.000 de șoferi de TIR pentru a-și acoperi nevoile. Din cauza Brexit, însă, șoferii din Europa nu mai pot veni să lucreze în UK la fel de ușor ca înainte, iar o mare parte dintre cei care deja lucrau în țară au plecat după Brexit și din cauza pandemiei de Covid.

Astfel, marii retaileri din UK avertizează că nu își vor putea menține magazinele aprovizionate în mod corespunzător. 

„Numărul de livrări din timpul unei săptămîni a scăzut de la cinci, șase sau șapte, la patru sau cinci. Cred că vom vedea și alte tipuri de astfel de probleme în săptămînile și lunile viitoare pentru că avem un deficit atît de mare de șoferi și ne va lua mult timp să remediem situația”, spune Bryan Roberts, analist de retail.

Soluția Guvernului a fost să mărească programul de lucru al șoferilor și să elimine din restricțiile menite să-i țină pe șoferi odihniți și apți de muncă. Astfel, șoferii ar urma să fie mai obosiți și drumurile britanice mai nesigure. 

„Trebuie să-i încurajăm pe șoferii care sunt calificați dar care nu sunt angajați să se întoarcă la profesie. Și aș vrea să se întoarcă și șoferii europeni”, spune Rod McKenzie, de la asociația șoferilor de TIR din UK, care a scris și o scrisoare deschisă guvernului pe această temă.

Exportatorii britanici au fost loviți puternic de noile reguli și reglementări de la graniță după intrarea în vigoare oficială a Brexitului de la 1 Ianuarie 2021, unii ajungînd chiar la concluzia că există costuri mult prea mari pentru comerțul UE-UK.