DUPA INTILNIREA CU PRESEDINTELE SUD-COREEAN, VLADIMIR PUTIN A LANSAT UN APEL LA NEGOCIERI PENTRU REZOLVAREA CRIZEI NORD-COREENE

Președintele rus Vladimir Putin a condamnat miercuri Coreea de Nord și testele cu rachetă efectuate de aceasta în cadrul unei întrevederi cu omologul său sud-coreean Moon Jae-in, dar în același timp s-a pronunțat pentru rezolvarea crizei nord-coreene prin negocieri, relatează Reuters.

Vorbind cu ocazia Forumului Economic Oriental din Vladivostok, port rusesc la Pacific, Vladimir Putin a reiterat că rezolvarea crizei provocate de Coreea de Nord este imposibilă doar prin sancțiuni și presiune.

Programele de rachetă și nuclear ale Phenianului reprezintă o încălcare flagrantă a rezoluțiilor Națiunilor Unite, a recunoscut Putin. Dar "fără instrumente politice și diplomatice este imposibil să se facă progrese în situația actuală; pentru a fi mai precis, este chiar imposibil", a declarat președintele rus, într-o conferință de presă comună cu omologul său sud-coreean.

La rîndul său, președintele Coreii de Sud, Moon Jae-in, a declarat miercuri că președintele rus împărtășește o viziune comună cu el că rezolvarea problemei nucleare nord-coreene este o prioritate absolută pentru dezvoltarea în Asia de Est.

Moon a afirmat că președintele rus și-a exprimat sprijinul deplin pentru eforturile Coreii de Sud depuse pentru rezolvarea problemelor legate de Coreea de Nord.

Potrivit dpa, președintele Vladimir Putin i-a spus omologului său sud-coreean că Rusia nu recunoaște Coreea de Nord ca putere nucleară.

"Am confirmat pentru Moon Jae-In poziția noastră principială: Nu recunoaștem statutul nuclear al Coreii de Nord", a declarat Putin, citat de agenția de presă TASS, în finalul întrevederii cu președintele sud-coreean.

Șeful statului rus a insistat că problema nucleară nord-coreeană nu poate fi rezolvată prin sancțiuni. "Este clar că problemele Coreii de Nord nu pot fi rezolvate doar prin sancțiuni și presiune", a subliniat Putin, adăugînd: "Nu ar trebui să cedăm emoțiilor și să punem Coreea de Nord la colț".

Sursa: Agerpres