După ce Rusia a atacat un spital de copii în Ucraina, AIEA convoacă pentru Vineri un Consiliul extraordinar

O reuniune a Consiliului guvernatorilor al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) va avea loc Vineri, la solicitarea Kievului, după atacul asupra unui spital de pediatrie care cooperează cu acest organism ONU, potrivit unui document confidenţial consultat Marţi de AFP.

”În urma unei scrisori trimise de reprezentantul Ucrainei (...), îi informez pe membri cu privire la organizarea unei reuniuni Vineri, la ora 10:00 (08:00 GMT), la sediul organizaţiei din Viena”, a scris în document actualul preşedinte al Consiliului, ambasadorul argentinian Holger Martinsen.

Acest organism, care include 35 de ţări, se întruneşte de obicei o dată la trei luni, dar se poate întruni ocazional la cererea unuia dintre statele membre.

În scrisoarea sa, Ucraina precizează că unitatea are "27 de surse de radiaţii ionizante" legate în special de tratamentul cancerului. Atacul "nu numai că pune în pericol vieţi, ci constituie şi o încălcare flagrantă a principiilor şi valorilor AIEA, subminînd fundamentele securităţii nucleare internaţionale", a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Gherman Galuşcenko.

Doi adulţi, o femeie medic şi un vizitator, au fost ucişi Luni, iar 32 de persoane au fost rănite în atacul asupra spitalului Ohmatdet, cel mai mare spital de pediatrie din Ucraina.
Atacul a provocat un val de condamnări pe plan internaţional, dar, ca de obicei, Moscova a negat că loveşte obiective civile în Ucraina.