DUPĂ CE A DECORAT CU GENEROZITATE PRESA

Ghimpu urcă pe eşafodul organizaţiilor neguvernamentale

Organizaţiile neguvernamentale de media condamnă cu toată hotărîrea declaraţiile recente ale preşedintelui Partidului Liberal din Moldova (PL), Mihai Ghimpu, făcute după şedinţa Parlamentului din 4 aprilie 2013.

Liderul PL a acuzat postul PRO TV de calomnie la adresa PL şi de desfăşurare a unei lupte împotriva partidului pe care îl conduce. Învinuind jurnaliştii de lipsă de echidistanţă, Mihai Ghimpu a proferat ameninţări directe la adresa postului respectiv de televiziune: (“Praf vă fac!”)

Mai mult ca atît, liderul PL a spus că va cere reintroducerea pedepsei penale pentru „depăşirea limitelor de către presă”, intenţie declarată şi în cadrul unui interviu difuzat pe 3 aprilie curent la acelaşi post.

Calificăm declaraţiile oficialului ca fiind inadmisibile într-un stat de drept, o tentativă de intimidare şi exercitare de presiune asupra jurnaliştilor, fapt ce poate duce la îngrădirea libertăţii de exprimare în Republica Moldova. Totodată, considerăm că prin declaraţiile sale, liderul liberal induce mass-media şi societăţii ideea că unul dintre partidele politice trebuie să se afle în afara criticii, fiind intangibil – or, aceasta reprezintă o abordare de tip sovietic a relaţiei presă – putere.

Organizaţiile mass-media constată, de asemenea, că declaraţiile deputatului Mihai Ghimpu vin în contradicţie cu prevederile Legii cu privire la libertatea de exprimare care stipulează că „persoanele care exercită funcţii publice pot fi supuse criticii, iar acţiunile lor – verificării din partea mass-mediei, în ceea ce priveşte modul în care şi-au exercitat sau îşi exercită atribuţiile, în măsura în care acest lucru este necesar pentru a asigura transparenţa şi exercitarea responsabilă a atribuţiilor lor”,dar şi cu iniţiativa legislativă a PL privind pedepsirea penală a persoanelor vinovate de persecutarea jurnaliştilor, împiedicarea difuzării informaţiilor şi cenzură, recent adoptată în a 2-a lectură de Parlament.

În context, reamintim că la începutul anului curent, preşedintele PL a lansat acuzaţii similare, declarînd că jurnaliştii sunt “cumpăraţi şi răscumpăraţi”. Faptul a trezit indignarea presei şi a organizaţiilor neguvernamentale, care i-au cerut lui Mihai Ghimpu să-și prezinte scuzele de rigoare în mod public pentru atacurile împotriva mass-mediei.

Semnează:

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Asociația Presei Electronice – APEL

Centrul de Investigaţii Jurnalistice
Centrul "Acces-Info" 
Comitetul pentru Libertatea Presei 
Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova 
Uniunea Jurnaliştilor din Moldova