După atacul iranian asupra Israelului, Rusia face apel la ”reținere”

Ministerul Afacerilor Externe rus a îndemnat Duminică "toate părţile implicate" la "reţinere", după loviturile iraniene împotriva Israelului, informează AFP, Reuters şi TASS.

"Îndemnăm toate părţile implicate la reţinere. Contăm pe statele din regiune pentru a găsi o soluţie la problemele existente, prin mijloace politice şi diplomatice", adaugă Ministerul într-un comunicat.

Totodată, MAE rus a atras Duminică atenţia că nu a existat o reacţie adecvată la atacul israelian asupra Consulatului Iranului din Siria, din cauza poziţiei membrilor săi occidentali.

Moscova a adăugat că a atenţionat în nenumărate rînduri că "absenţa unei soluţionări a numeroaselor crize din Orientul Mijlociu, în primul rînd în zona conflictului israeliano-palestinian, a dus la o instabilitate crescută".

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a avut Sîmbătă o convorbire la telefon cu omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian, în care a reiterat condamnarea sa faţă de atacul israelian împotriva Consulatului iranian în Siria, în timpul căruia doi generali iranieni au fost ucişi.

De asemenea, Rusia a condamnat înainte de aceasta modul în care se desfăşoară operaţiunea israeliană în Gaza după atacurile comise de mişcarea islamistă Hamas în Israel pe 7 Octombrie anul trecut.

Moscova încearcă în mod tradiţional să menţină relaţii cu toate principalele puteri din Orientul Mijlociu, însă conflictul din Gaza a erodat relaţiile sale cu Israelul, în timp ce legăturile politice şi militare cu Teheranul s-au întărit.