DRONA DOBORÎTĂ DEASUPRA MĂRII NEGRE A DECOLAT DIN ROMÂNIA

Oficialii americani au privit „șocați” cum aparatul este atacat de ruși

Drona MQ-9 doborîtă deasupra Mării Negre a decolat din România, scrie New York Times, citînd un oficial militar american. Publicația notează că aceștia au privit șocați imaginile transmise de dronă, în care se vede cum aceasta a fost „hărțuită” de avioanele de luptă rusești Su-27.

Drona a decolat marți dimineață de la o bază din România (care găzduiește astfel de aparate la Cîmpia Turzii - n.r.) pentru o misiune programată de recunoaștere, care de obicei durează 9-10 ore, notează NYT.

Aceste aparate de zbor fără pilot pot purta rachete Hellfire, însă cea trimisă luni în misiune era neînarmată și executa misiunea de recunoaștere la circa 120 de kilometri sud-vest de peninsula Crimeea, cînd a fost interceptată de avioanele rusești Su-27, a declarat oficialul american citat de NYT.

Drona MQ-9, care zbura la o altitudine de peste 7.500 de metri, este dotată cu camere sofisticate și senzori care pot supraveghea Crimeea din spațiul aerian internațional - o misiune obișnuită, a mai adăugat oficialul.

Misiunea de luni a luat însă o turnură periculoasă.

Avioanele rusești de vînătoare Su-27, mult mai rapide decît drona MQ-9, au zburat în jurul ei și au aruncat cu combustibil, aparent încercînd să-i obtureze camerele video sau să-i strice senzorii, a afirmat sursa citată de New York Times.

Incidentul i-a șocat pe oficialii militari americani care urmăreau de la baza militară americană de la Ramstein, Germania, imaginile transmise chiar din drona atacată. Oficialii americani se tem de mai multe luni că un incident deasupra Mării Negre ar putea duce la o confruntare.

 

Tensiuni în urma incidentului din Marea Neagră

În urma incidentului din Marea Neagră, SUA l-au convocat la Departamentul de Stat pe ambasadorul Rusiei și au anunțat că vor continua să efectueze misiuni în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre.

Oficialii americani de la Pentagon au descris manevrele rușilor drept „nesigure, neprofesionale și nesăbuite” și afirmă că unul dintre avioanele Su-27 a fost avariat în urma contactului cu drona MQ-9.

În replică, Rusia susține că avioanele de luptă rusești nu au lovit drona americană Reaper în spațiul aerian de deasupra Mării Negre și că aeronava americană s-a prăbușit singură.

Mai mult, Rusia dă vina pe Statele Unite pentru incident și spune că a fost vorba de o provocare.

„Considerăm acest incident drept o provocare”, a declarat ambasadorul rus Anatoli Antonov, după ce a fost convocat la Departamentul de Stat al SUA.

Sursa: digi24.ro