DREPT LA REPLICA
Pentru preşedintele CEC
Buna ziua stimate Dle Conțiu,
în primul și în primul rând țin să vă anunț că sunt un admirator fidel al talentului Dvs ziaristic. Citesc și reflect prin prisma conștiinței mele practic toate editorialele semnate de Dvs.
Instituția din care fac parte este abonată la contidianul Moldova Suverană.
Azi sunt prima zi la birou, după o deplasare de câteva zile și am decis să vă descriu cîteva detalii în contextul unei din recentele Dvs publicații, protagonistul căreia am fost chiar eu.
Nu sper la careva reacție din partea Dvs personal ori a cotidianului MS, dar sper să vă fie de folos detaliile la care mă voi referi mai jos. De fapt este un mic stidiu de caz, care eu de mai multe ori l-am prezentat și studenților mei, pentru a combate anumite mituri.
Alegeri parlamentare aprilie 2009
1. Număr de alegători pe lista de bază - 2.564.70
2. Număr de alegători pe lista suplimentară - 100.906
3. Număr de alegători care au participat la votare - 1.555.577
4. Număr de buletine nevalabile - 19.433
PCRM a acumulat - 760.139
PD a acumulat -45.623
cumulativ: 805.762 voturi
in final PCRM primește 60 de mandate, iar PD nu trece pragul de reprezentare.
PCRM pentru al 61-lea mandat ii lipseau cca 8.000 voturi
Alegeri parlamentare iulie 2009
1. Număr de alegători pe lista de bază - 2.603.58
2. Număr de alegători pe lista suplimentară - 105.223
3. Număr de alegători care au participat la votare - 1.591.757
4. Număr de buletine nevalabile - 10.240
PCRM a acumulat - 706.732
PD a acumulat - 198.268
cumulativ: 905.000 voturi
în final PCRM primește 48 mandate, iar PD 13 mandate, cumulativ 61.
În contextul politic existent la acel moment creșterea numărului de voturi obținute de PD sa datorat migrației Domnlui Marian Lupu (cu echipa sa) de pe listele de candidați ai PCRM pe listele de candidați ai PD.
PCRM și-a construit campania electorală din aprilie 2009 promovândul pe Dl Marian Lupu drept succesor al Președintelui Voronin.
Alegerile din aprilie 2009 au fost contestate de mai multe partide invocând frauda prin votul pentru persoane decedate (cca. 200.000 voturi) iar alegerile din iulie 2009 au fost general acceptate de clasa politică cu excepția PCRM.
Ambele scrutine fiind apreciate pozitiv de către comunitatea internațională de observatori electorali. Calitativ și cantitativ aceste alegeri practic nu se diferă unele de altele.
Dacă citiți cifrele de mai sus puteți ușor înțelege lipsa de fond în ambele cazuri a declarațiilor de falsificare de către instituția CEC a rezultateleor.
Concluzie: Accesul în Parlament a PD și diminuarea scorului PCRM NU se datorează unor presupuse manipulări făcute de organele electorale (fapt imposibil în sine) DAR se argumentează prin transferul unei părți din electoratul PRCM către PD odată cu migrarea dl Marian Lupu.
Desigur acele descrise mai sus prezintă doar opinia mea, iar cifrele sunt procesate din procesul verbal CEC de totalizare a alegerilor.
Referitor la poziția CEC asupra cazului Urâtu vreau să atrag atenția la următoarele articole din Legea Codul electoral:
- art. 16 al 3
- art. 19 al 2
Este greșită ideea asimilării membrilor CEC oricăror altor demnitari din RM. Membrii CEC, 9 la număr, binvol la întrarea în funcție depun un jurământ prin care se autolimitează în activitatea sa politică și socială, păstrând echidistanța deplină față de orice procese politice. Cagoriile de revendicări înaintate de grupurile de protestatari nu lasă loc de interpretare a caracterului său politic.
Iarăși, toate acestea sunt doar un punct de vedere susținut de toți ceilalți 8 membri CEC.
Vă mulțumesc pentru ceea ce faceți la locul de muncă și rămân încontinuare un cititor fidel.
o zi bună
Dr. Ciocan Iurie
P.S. Am respectat întocmai ortografia autorului, gîndindu-ne că poate dl Ciocan este un alt fel de „doctor în gramatică”, ceea ce nu ne-ar mira! (Redacţia)