Două lovituri israeliene asupra unei tabere de refugiați au provocat moartea a peste 80 de persoane

Ministerul Sănătăţii al Hamas a anunţat moartea a peste 80 de persoane Sîmbătă, în două lovituri israeliene distincte asupra unei tabere de refugiaţi gestionate de ONU, în Nordul Fîşiei Gaza, relatează AFP.

Armata israeliană nu a confirmat loviturile dar a precizat că în sectorul respectiv sunt în curs operaţiuni.

Prima lovitură s-a soldat cu cel puţin 50 de morţi şi s-a produs "în zori, la şcoala Fakhoura", în tabăra Jabaliya, unde erau instalaţi strămutaţi, a declarat, pentru AFP, un responsabil al Ministerului.

În imaginile difuzate pe reţelele de socializare pot fi văzute cadavre, unele dintre acoperite de sînge, altele de praf, la etajele unei clădiri, unde au fost instalate saltele sub mesele la care învăţau elevii.

În a doua lovitură israeliană, Ministerul a anunţat moartea a 32 de membri ai unei singure familii, între care 19 copii.

Şeful agenţiei ONU pentru refugiaţi palestinian (UNRWA) a denunţat lovitura asupra şcolii ONU la sfîrşitul după-amiezii.

"Am primit imagini îngrozitoare cu numeroşi morţi şi răniţi încă o dată într-o şcoală a UNRWA care adăpostea mii de strămutaţi în Nordul Fîşiei Gaza", a scris pe X Philippe Lazzarini.

"Aceste atacuri (...) trebuie să înceteze. Un armistiţiu umanitar nu mai poate aştepta", a adăugat el.

"Zona adăposteşte comandamentul Brigăzii de Nord din Gaza" a mişcării islamiste Hamas, precum şi "unul dintre bastioanele teroriste cele mai semnificative, unde se află patru batalioane ale Hamas", se afirmă într-un comunicat al Armatei israeliene.

Potrivit acesteia, soldaţii săi "înfruntă terorişti care operează intenţionat din zone civile şi încearcă să atace trupele cu rachete antitanc şi dispozitive explozive".

Potrivit ultimului bilanţ al Guvernului Hamas, 12.000 de palestinieni au fost ucişi în bombardamente israeliene asupra Fîşiei Gaza de la 7 Octombrie, între care 5.000 de copii şi 3.300 de femei.

Atacul Hamas s-a soldat cu 1.200 de morţi de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit autorităţilor israeliene.