Donald Tusk îi critică pe republicanii americani pentru că au blocat ajutorul pentru Ucraina

Premierul polonez Donald Tusk i-a criticat, Joi, pe republicanii din Senatul SUA care au blocat o lege prin care se alocau noi ajutoare Ucrainei, informează dpa, scrie Agerpres.

Într-un mesaj scris în engleză în reţeaua X, şeful Guvernului de la Varşovia li s-a adresat direct: "Dragi senatori republicani din America, Ronald Reagan, care ne-a ajutat pe milioane dintre noi să ne redobîndim independenţa, probabil se răsuceşte azi în mormînt. Să vă fie ruşine".

Senatorii republicani au blocat, Miercuri, un proiect de lege promovat de democraţi şi susţinut de preşedintele american Joe Biden, prin care Ucraina ar fi primit din nou miliarde de dolari pentru a rezista în continuare invaziei ruse.

Votul din Senat a pus capăt unui acord bipartizan negociat timp de mai multe săptămîni, prin care s-ar fi alocat fonduri atît pentru Israel, cît şi pentru Ucraina, în paralel cu măsuri mai stricte de control al migraţiei în SUA, dorite de republicani şi foarte importante pentru aceştia.

Fostul preşedinte Donald Trump, favorit în cursa pentru o nouă nominalizare drept candidat la Casa Albă din partea Partidului Republican, i-a încurajat pe senatori să blocheze legea.

Ronald Reagan, fost preşedinte al Statelor Unite din 1981 pînă în 1989, decedat în 2004, a contribuit semnificativ la încheierea Războiului Rece. La scurt timp după încheierea mandatului său, Uniunea Sovietică s-a prăbuşit. La Varşovia există un monument în memoria lui – o statuie amplasată nu departe de Ambasada americană.