DONALD TRUMP SI HILLARY CLINTON, MARII CISTIGATORI AI ASA-NUMITEI «SUPER MARTI»

Miliardarul Donald Trump a triumfat marți în cadrul a cinci alegeri primare republicane organizate pe coasta de est a SUA, în timp ce Hillary Clinton a cîștigat patru scrutine în tabăra democraților, distanțîndu-se decisiv de rivalul său Bernie Sanders, în așa-numita «super marți» («Super Tuesday»), ziua în care s-au desfășurat concomitent alegeri primare în cinci state, relatează AFP.

Trump a repurtat victorii în Maryland, Pennsylvania, Delaware, Connecticut și Rhode Island, detașîndu-se la mare distanță de principalii săi contracandidați — senatorul de Texas, Ted Cruz, și guvernatorul de Ohio, John Kasich. Astfel, el a obținut peste 50% din voturi în fiecare dintre cele cinci state.

Hillary Clinton a cîștigat în marile state Maryland și Pennsylvania, precum și în Connecticut și Delaware. Senatorul de Vermont, Bernie Sanders, nu a cîștigat decît în micul stat Rhode Island.

În cele cinci state, contraofensiva forțelor republicane opuse lui Donald Trump a eșuat în mod dramatic. «Mă consider candidatul natural» pentru a prezenta Partidul Republican în alegerile prezidențiale, a proclamat triumfător omul de afaceri, adăugînd că ambii săi contracandidați nu mai au șanse de cîștig.

Dar bătălia se mută acum în statele cel mai puțin favorabile miliardarului, începînd cu Indiana, într-o săptămînă. Pentru omul de afaceri important este nu doar să cîștige alegerile primare rămase: el va trebui să se impună cu un procentaj foarte mare în ultimele 10 scrutine pentru a aduna 1.237 de delegați și a obține învestitura în mod incontestabil înaintea convenției din Cleveland, din iulie. El ar trebui să încheie ziua de marți cu adeziunea a cel puțin 945 de delegați.

Strategia contracandidaților săi vizează să-l oprească înainte de a obține numărul necesar de delegați pentru o nominalizare directă, provocînd astfel un eveniment fără precedent în ultimii 40 de ani: o convenție de învestitură «disputată», la care delegații să voteze ori de cîte ori este cazul pentru a genera o majoritate absolută.

Dar «este greu de imaginat că Trump va pierde învestitura în acest stadiu», a declarat pentru AFP Robert Boatright, politolog la Universitatea Clark din Massachusetts. În opinia sa, chiar și în lipsa cîtorva delegați, el va ajunge să convingă unii delegați independenți să i se alăture la Cleveland.

Dornic să nu mai divizeze voturile republicanilor anti-Trump, John Kasich îi va lăsa teren liber lui Ted Cruz în Indiana.

Cu cele patru victorii ale sale de marți, Hillary Clinton dispune de un avantaj aproape de neegalat în fața lui Bernie Sanders, care are nevoie să cîștige aproximativ 85% dintre delegații rămași pentru a o depăși.

Vorbind în Philadelphia și în Pennsylvania, unde va avea loc convenția democrată în iulie, Hillary Clinton s-a comportat ca o învingătoare, intrînd pe scenă în sunetele «Eye of the Tiger», melodia din filmul "Rocky", întinzîndu-le o mînă alegătorilor lui Bernie Sanders. «(...) Ceea ce ne unește este mai important decît ceea ce ne desparte» , a lansat ea.

Clinton i-a atacat pe republicani și pe Trump, în speță, pentru poziția lor antimusulmană, negarea schimbărilor climatice sau contestarea dreptului la avort. «În loc să-i lăsăm să ne ducă înapoi, să proiectăm America în viitor», și-a îndemnat alegătorii Hillary Clinton, însoțită de soțul său, fostul președinte Bill Clinton.

Bernie Sanders recunoaște că șansele sale sînt acum mici, dar a promis să rămînă în cursă pînă la sfîrșitul anului, mai ales pentru alegerile primare din California, la 7 iunie, cele mai importante în privința numărului de delegați.

Luînd cuvîntul la un miting din Virginia de Vest, el nu a făcut nicio aluzie la o eventuală retragere. «Aproape toate sondajele arată că noi l-am bătut pe Trump», a spus el. Dar Sanders și-ar putea revizui strategia pentru sfîrșitul campaniei, vizînd posibil un rol-cheie în elaborarea platformei oficiale a Partidului Democrat.

Hillary Clinton încheie așa-numita «super marți» cu adeziunea a peste 2.000 de delegați față de 1.300 pentru Bernie Sanders, dintr-o majoritate necesară de 2.383.

Sursa: Agerpres