DOMENIUL ENERGETIC RĂMÎNE ÎN ÎNTUNERICUL SCHEMELOR OBSCURE

Autor: Alexandr SLUSARI

Din informația mea pentru luna februarie Gazprom va anunța pentru Moldova prețul de aproximativ 1030 dolari pentru o mie m3. De ce așa preț, cănd cotațiile bursiere în ianuarie au oscilat în jur de 600 euro, nimeni nu înțelege. Vadim Ceban a promis să publice argumentarea prețului de 1230 dolari pentru ianuarie, doar că nu a spus exact în ce an se va întămpla acest lucru. Nu exclud că prețul de la Gazprom apare din pod și are drept scop să justifice mișmașul cu cedarea tuturor volumelor Transnistriei.

Dar în acest context la mine apar alte întrebări. Moldova din partrea dreaptă al Nistrului mai are nevoie de Moldova Gaz? Vreau să înțeleg de ce Energocom, care este la moment unicul furnizor de gaze în țara și este o compania cu capital public moldav de 100 %, nu devine un operator de distribuire a gazelor pentru consumători finali. De ce e nevoie de schema cu intermediarul Moldova Gaz și cheltuieli suplimentare, care achită populația și agenți economici din Republica Moldova? Mult mai ușor ar fi implementat și pachetul 3 energetic.

Poate cineva are grijă ca compania cu capital majoritar ruso-transnistrean să-și recupereze devieri financiare? Poate cineva se găndește la rămbursarea împrumutului de peste un miliard de lei? Dar aici parcă avem gajat tot sistemul de transport de gaze, care poate trece în proprietatea Republicii Moldova.

Cu părere de rău, domeniul energetic în partea ce ține de furnizarea gazelor și energiei electrice, rămîne în continuare în întunericul schemelor obscure.

Preluat de pe rețelele de socializare